Trendig

Vad menas med syrgasmattnad i blodet?

Vad menas med syrgasmättnad i blodet?

Oxygen – O2 – syrgas Oxygen, eller syre, är en förutsättning för livet. En ung frisk individ har cirka 97% oxygensaturation (syremättnad) i blodet men värdet sjunker med åldern. Värden under 90% har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70% är potentiellt livshotande.

Vad är pulsoximeter?

Med en pulsoximeter går det att mäta hur mycket syre som finns i blodet. Mätningen görs för att undersöka hur andningen och blodcirkulationen fungerar. Alla nyfödda barn undersöks på detta sätt för att upptäcka vissa medfödda hjärtfel.

Varför mäta syrehalten i blodet?

Mätningen görs för att undersöka hur andningen och blodcirkulationen fungerar. Alla nyfödda barn undersöks på detta sätt för att upptäcka vissa medfödda hjärtfel. Metoden kan användas i alla åldrar för att upptäcka lungsjukdomar eller hjärtsjukdomar. Att mäta syrehalten i blodet kallas också att mäta syremättnaden.

Vad är SpO2? Ditt blods syremättnad (SpO2) är procenten av ditt blod som är mättat med, eller innehåller, syre. Syrehalten i ditt blod tenderar att förbli relativt konstant, även under träning och sömn.

Hur kan en telefon mäta syresättning?

När du hittat Samsung Health-applikationen och ser att du har en av dessa telefoner kan du fortsätta steg för steg:

  1. Öppna Samsung Health-appen.
  2. Rulla ned och klicka på Hantera objekt.
  3. I blodsyre, klicka på + -symbolen för att lägga till alternativet till programmets huvudskärm och klicka på Spara ändringar.

Vad är en bra syresättning?

En ung frisk individ har cirka 97% oxygensaturation (syremättnad) i blodet men värdet sjunker med åldern. Värden under 90% har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70% är potentiellt livshotande. En alltför hög oxygenhalt i inandningsluften och vävnaderna kan också vara skadlig.

Share this post