Ny

Far bara gnista ibland?

Får bara gnista ibland?

Gör rent tändstiftet ordentlig eller skaffat ett nytt med rätt hårdhet. Har du nu inte gnista eller får gnista ibland, så får du nog prova att byta tändspolen och eventuellt kondensatorn.

Varför ingen gnista?

Jorda spolen på ”brytarsidan” när du tar bort jorden så skall gnistan komma. Får du ingen gnista så byt tändstift och tändkabel. Efter några försök så kan man mistänka att tändspolen är trasig.

Vad gör en CDI box?

CDI-boxen sitter kopplad med tändspolen med tändstiftet. Det är alltså CDI boxen som skickar signaler/impulser till tändspolen och sedan vidare till tändstiftet som ger en gnista och antänder gasblandningen i mopeden. Så alltså är CDI boxen en del av tändsystemet.

Hur funkar CDI?

CDI-tändning (av engelskans Capacitive Discharge Ignition) eller kapacitivt tändsystem är ett tändsystem för motorer. CDI-tändning använder sig av en eller flera kondensatorer för att lagra energi, som överförs till tändstiftet via en tändspole för att generera en gnista i önskat tändögonblick.

Hur fungerar ett Brytarlöst tändsystem?

I korthet går det till så här: nere vid motorn sitter en givare som ersätter de gamla brytarna. Givaren är vanligtvis induktiv (känner av magnetfält) eller optisk (en ljusstråle som bryts). Sedan har man någon form av förstärkare (tändmodul, CDI-box etc) som ansluts till tändspolen.

Hur vet man om en tändspole är trasig?

Ta ohm-mätaren och mät från tändkabeln till ett av flatstiften. Hör bör motståndet vara högt, ca. 5000 ohm eller mer. Är motståndet oändligt så är sekundärlindningen trasig, byt då tändspolen.

Hur gör man en CDI Ostrypt?

Det är busenkelt! Den brukar sitta med två skruvar, bara skruva bort dem och ta loss sladdarna och koppla in den nya och sedan skruva dit den. När man kör original, kan man då märka om CDI boxen är ostrypt? Ja, det märker du då mopeden kan varva ”fritt”, den stryper inte dvs.

Vad innebär Ostrypt CDI?

Information om Top Performances CDI/Tändspole (Ostrypt) Denna tändningskontroll ser även till att man får en längre livslängd på både tändsystem och tändstift. Andra stora fördelar är att bränsleförbrukning minskas och med detta även mindre luftföroreningen.

Hur fungerar elektronisk tändning?

Varför Brytarlöst?

Att byta ut tändsystemets brytarspetsar mot ett elektroniskt brytarlöst tändsystem gör inte bara tändsystemets underhåll enklare; det förbättrar också motorns startförmåga och ger en jämnare tomgång. Anledningen är att man får en säker och stabil gnista vid alla varvtal.

Hur ohm mäter man en tändspole?

Resistansen i primärlindningen ligger i storleksordningen på 1 Ohm. I sekundärlindningen är den betydligt högre – ofta någonstans mellan 6000 till 10 000 Ohm. Dessa två lindningar ligger seriekopplade vilket innebär att man då kopplar in sin multimeter mellan tändkabeln och valfri anslutning på primärlindningen.

Varför får inte moppen gnista?

Har du ett stift med för lågt värmetal och kör hårt så kan isolatorfoten spricka. Eller så har du en svagt ledande sotbeläggning på stiftets isolatorfot för att du kör med för kallt stift som inte når självreningstemperaturen. Samma resultat; ingen gnista. Kolla också att stiftet är torrt.

Hur många tändspolar har en bil?

Antalet tändspolar i motorn varierar beroende på tillverkaren och fordonsmodellen. I nyare fordon är tändspolen ofta ansvarig för två cylindrar, eller i vissa fall en. Detta gör det ännu svårare att identifiera vilken av dem som är defekt.

Hur vet man om tändspolen är trasig moped?

Sätt stiftet i tändhatten och håll det mot jord samtidigt som motorn kickas runt. Är gnistan stark och jämn är det förmodligen inget fel på tändsystemet. Om gnistan är svag eller helt uteblir är det troligtvis kondensatorn eller tändspolen som är defekt.

Varför är min moppe svårstartad?

Den vanligaste orsaken till att fordonet fungerar sämre när det gäller Reeds och insug, så är det att membranen är buckliga eller glappar. Beläggning av jord, olja, smuts lägger sig gärna över membranen och täpper till dem så att de slutar att fungera på rätt sätt…

Share this post