Blogga

Varfor ar inte kemtvatt bra?

Varför är inte kemtvätt bra?

Redan när du köper kläder kan du tänka på att det är bra om de är lättskötta. Det är därför bra att titta redan när du köper dem om de till exempel ska kemtvättas. Kemtvätt är varken bra för din ekonomi eller miljön, dessutom tar det tid. Välj därför hellre kläder som du kan tvätta själv hemma.

Är kemtvätt farligt?

Din lokala kemtvätt använder sannolikt cancerogena och miljögiftiga kemikalier. Har du någon gång anlitat ett kemtvätteri för att få hjälp med tvätt av känsligare kläder? Då har du med största sannolikhet fått dina kläder tvättade i dokumenterat starkt cancerogena och miljöskadliga kemikalier.

Vad ska du tänka på innan du tvättar en blus eller skjorta med knappar?

Tvättmissarna som förstör våra kläder – så får du plaggen att…

  1. Tvätta kläderna i låga temperaturer så håller de längre.
  2. Gnugga inte på fläcken, det förvärrar den – och sliter på tyget.
  3. Knäpp knapparna på skjortan när du tvättar den.

Vad ska du tänka på kring tvätt och klädvård?

Din tvättmaskin är säkerligen din stöttesten när det gäller klädvård. Så här ser du till att du använder den på rätt sätt: Läs alltid noga på tvättlappen så att du tvättar plagget på ett sätt som bevarar dess färger och andra egenskaper.

Vad händer om man tvättar något som ska kemtvättas?

Tack vare innovationer och utveckling inom tvätteknologi och tvättmedel, så är det nu möjligt att använda skonsammare tvättprogram och lägre temperaturer för att tvätta även vissa plagg med tvättrådet ”Endast kemtvätt” i tvättmaskin, utan att förstöra dem.

Hur ska man tvätta en skjorta?

När du tvättar dina skjortor så använd ett fint tvättmedel, välj skjortprogrammet på tvättmaskinen om det finns, annars välj fintvätt 40 grader och, detta är viktigt, ingen eller så lågt varvtal som möjligt på centrifugeringen. Ta ut skjortan, häng den på en galge, knäpp knapparna och låt den dropptorka.

Share this post