Ny

Vad ar V rem?

Vad är V rem?

Skårrem. Kan tänkas som flera kilremmar ihopsatta i bredd, därför kallas de också Poly-V-rem, men ribbrem och parallellkilrem förekommer också. Skårremmen är tunnare och kan därför användas på mindre skivradier än kilremmen.

Hur fungerar drivremmar?

Drivremmar sitter mellan två eller flera remskivor för att överföra kraft från en remskiva till en annan. Genom att använda olika storlekar på remskivorna kan man därmed få högre eller lägre utväxling än själva motorn som driver drivremmen. Det finns två olika typer av kraftöverföring med hjälp av en drivrem.

Hur mäter man en remskiva?

Mät båda remskivornas diameter (utvändigt) i mm. Mät sedan cc-avstånd mellan axlarna i mm. Lägg in värdena i formeln nedan: (Diameter remskiva A + diameter remskiva B)

Vilka olika typer av drivremmar finns det?

Det finns en mängd olika typer av remmar, kilremmar, tandade kilremmar, kuggremmar, poly-v remmar mm. Här följer en kort genomgång av de olika remtyperna och hur de fungerar.

Hur fungerar en remskiva?

En remskiva är ett hjul där kanten på hjulet har en nedsänkning där en rem kan löpa. För att överföra kraften används drivremmar som sätts runt de hjul som ska drivas. Friktion mellan remmen och skivan gör att remmen drar med sig skivan så att den snurrar.

Vad är drivrem på en bil?

Drivremmar är kontinuerliga band som används för att driva flera kringutrustningar i en bil, som motor, såsom en generator, vattenpump, servopump, A /C kompressor och luftpump. Eftersom drivremmar blir utsatt för stora påfrestningar bör man ställa höga krav på kvalitet och passform.

Är Multirem samma som kamrem?

Drivremmen, eller multiremmen, används för att driva en rad funktioner på bilar, bland annat generator, luftkonditionering och styrservopump. En havererad multirem måste naturligtvis bytas omgående – men den behöver inte betyda några problem. Raka motsatsen gäller för en brusten kamrem.

Vad händer om Fläktremmen går sönder?

Om du hör gnisslande från ett bälte när du slår på motorn så är det sannolikt ett problem med fläktremmen. Allt eftersom remmen slits tunnare, ändras formen och kan börja ge ifrån sig ett högt gnisslande om det kommer i kontakt med motoraxlar. Detta är ett tydligt tecken på att den måste bytas.

Hur mäter man en kilrem?

Om kilremmen ska löpa över två stycken remskivor utan spännrulle finns det faktiskt en formel för att räkna ut längden på kilremmen. Mät diametern på båda remskivorna. Mät CC-längden mellan axlarna som remskivorna sitter på. Nu har du fått fram den teoretiska utvändiga längden på remmen.

Vilken kilrem ska jag ha?

Nämn gärna vilken typ av applikation och var i applikationen remmen sitter vid beställning. Ett par viktiga aspekter vid mätning är att en vanlig kilrem normalt slits på sidorna, det slitaget gör att remmen ”känns för lång” då den sjunker ner i kilremsskivorna.

Vilka remmar finns i en bil?

Bilens kyl- och elsystem innehåller en eller flera remmar. Nyare bilar har oftast en så kallad multirem som driver generator, servopump och AC-kompressor. Det förekommer dock att bilar har separata remmar för dessa aggregat.

Vilka olika typer av drivremmar finns det för att t ex driva generator vattenpump servo mm?

Flerspårsremmar / PK-profil Beroende på typ av fordon och konstruktion så sitter det antingen en eller flera flerspårsremmar på motorn. Dessa drivremmar har till uppgift att driva t. ex. generator, AC-, servo- eller vattenpump.

Share this post