Frågor

Vad ar halsa och sjukdom?

Vad är hälsa och sjukdom?

Enligt världshälsoorganisationens (WHO) definition från 1948, som är den mest använda, är hälsa ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.”, (”Health is a state of complete physical, mental and social wellbeing and not merely the …

Vad är skillnaden på hälsa och ohälsa?

När vi vet mer vågar vi också fråga mer. Alla har en psykisk hälsa, något som de flesta av oss inte direkt tänker på. Psykisk ohälsa innefattar allt från psykisk sjukdom till psykiska besvär som stör välbefinnandet och påverkar våra dagliga liv.

Hur beskrivs hälsa?

Om hälsa delas in enligt WHO:s definition, får vi följande typer: Fysisk hälsa – Hur kroppen mår och fungerar. Psykisk hälsa – Hur vi mår känslomässigt, fungerar i vardagen och klarar livets upp- och nedgångar. Social hälsa – Handlar om våra relationer med andra människor.

Vad innebär folkhälsa och hur mäter man det?

Med folkhälsa menas resultatet av den sammanlagda hälsan i en befolkning. Folkhälsa kan mätas genom att titta på exempelvis medellivslängd, självupplevd hälsa, upplevelse av trygghet och förekomst av sjukdom.

Hur definieras folkhälsa?

Folkhälsa är ett samlingsbegrepp för hela befolkningens hälsotillstånd. Det handlar alltså om både hälsa och ohälsa. Begreppet gäller både nivån, exempelvis medellivslängden i befolkningen, och fördelningen av hälsa, exempelvis medellivslängden i olika grupper i befolkningen.

Hur kan vår syn på människan och kulturella aspekter påverka synen på hälsa funktionsnedsättning vård och omsorg?

Uppfattningar om hälsa och sjukdom och hur dessa uttrycks är kulturellt bestämt. Utgångspunkten i transkulturell vård kan tas i individens uppfattningar om hälsa och sjukdom som sammantaget bildar attityder vilka påverkar beteendet och förväntningarna på vårdpersonalen.

Share this post