Blogga

Vad hander om jag slutar innan min uppsagningstiden?

Vad händer om jag slutar innan min uppsägningstiden?

I det fall du säger upp dig och slutar innan uppsägningstiden gör du dig skyldig till ett avtalsbrott. Du kan till följd av detta även bli skadeståndsskyldig gentemot din arbetsgivare, 38 § LAS. Ditt agerande utgör dock inget brott i straffrättslig mening och kan därför inte leda till en prick i belastningsregistret.

Har du rätt till uppsägningstid?

Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare. Men det är inget du har rätt till.

Hur lång är uppsägningstiden på din arbetsplats?

Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal, har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid. Läs mer om uppsägningstid när du säger upp dig från en tillsvidareanställning.

Vad innebär en månads uppsägningstid?

Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden.

Kan du säga upp dig själv under uppsägningstiden?

Egen uppsägning – att säga upp sig själv. Om du vill byta jobb eller göra något annat, måste du säga upp dig själv. Under din uppsägningstid. Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor.

När arbetstagaren inte iakttar uppsägningstiden Enligt 38 § LAS blir arbetstagaren skadeståndsskyldig om han eller hon inte iakttar uppsägningstiden. Skadeståndet ska täcka den ekonomiska förlust som arbetsgivaren drabbats av på grund av att arbetstagaren inte iakttagit uppsägningstiden.

Kan man säga upp sig i förväg?

Du kan i princip säga upp dig när du vill men du måste ta hänsyn till din uppsägningstid. Denna tid kan vara olika, vanligtvis mellan en till tre månader, och anges av ditt avtal med arbetsgivaren. Med andra ord bör du börja med att läsa ditt anställningsavtal.

Kan man lämna sitt arbete innan uppsägningstiden?

Måste jag jobba hela min uppsägningstid? Du kan komma överens med din chef om att sluta tidigare, men det är inget du har rätt till enligt lag. Om chefen säger nej till att du avslutar anställningen tidigare och du vägrar arbeta under uppsägningstiden kan du bli skadeståndsskyldig.

Kan man korta ner sin uppsägningstid?

Uppsägningstiden bestäms vanligen av anställningstid. Genom reglering i anställningsavtalet kan arbetstagare och arbetsgivare komma överens om kortare eller längre uppsägningstid. Överenskommelsen får inte strida mot gällande kollektivavtal eller innebära att uppsägningstiden blir kortare än den månad som LAS anger.

Hur långt i förväg kan man säga upp sig?

Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid, om du inte kommit överens om annan uppsägningstid i ditt anställningsavtal.

Kan man säga upp sig vilket datum som helst?

Det normala är att man räknar kalendermånader, dvs att om en uppsägning sker den 28 februari så är sista anställningsdag vid två månaders uppsägningstid den 28 april, och om uppsägningen sker den 1 mars så blir sista anställningsdag den 1 maj.

Kan man sjukskriva sig under sin uppsägningstid?

I och med att man under uppsägningstiden fortfarande är anställd finns det dock inget som hindrar en arbetstagare från att vara sjukskriven under uppsägningstiden. En arbetsgivare är dock inte skyldig att betala ut lön som vanligt, däremot har arbetstagaren rätt till sjuklön enligt lagen om sjuklön.

Kan du kräva längre uppsägningstid?

Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.

Kan jag få a-kassa om jag säger upp mig?

Om du säger upp dig från ditt arbete blir du som regel avstängd från arbetslöshetsersättning från a-kassan under en tid. Det kan dock finnas skäl som gör att du slipper avstängning hos a-kassan. Kontakta din a-kassa för att få svar på vad som gäller för din a-kassa när du säger upp dig själv.

Share this post