Populära

Vad ar ett Laktattest?

Vad är ett Laktattest?

Med laktattest menas att man mäter andelen mjölksyra i blodet som bildas vid träning eller tävling. Mjölksyra är en slaggprodukt som bildas vid kraftig ansträngning, när cellerna inte får tillräckligt mycket syre.

Vad är Fystester?

Fystestet är till för att se din fysiska kapacitet just nu, och för att kunna rikta in din träning mot det område du bäst behöver. Du får ett kvitto på din fysiska status och har möjlighet att kunna jämföra ditt resultat under en längre period. Du får verktyget för att följa upp din kapacitet och mäta din utveckling.

Vad är laktat blodprov?

Laktat bildas vid muskelarbete, men nivåerna återgår i vila snabbt till normala halter. Inom akutmedicinen är laktat en prognostisk markör, då högre nivåer ger sämre prognos. Laktat bildas även in vitro efter provtagningen, varför snabbt omhändertagande av provröret är avgörande.

Vad är aerob tröskel?

Den aeroba tröskeln är den nivå där laktat börjar bildas i blodet. Varje individs aeroba konditionsnivå avgör vilken aktuell puls som utgör den aeroba tröskeln. Den aeroba tröskeln hos personer med dålig aerob kondition kan ligga på 60% av deras maxpuls, medan en vältränad idrottares kan ligga på 85% av sin maxpuls.

Varför Fystester?

Att som tränare eller idrottslärare testa andras fysiska kvaliteter kan ha många syften. Det kan vara av värde att se utveckling över lång tid, att utvärdera om en viss åtgärd eller förändring i träningen har haft effekt, eller varför inte bara använda ett test som motivationshöjande feedback.

Varför tar man laktat prov?

Möjligheten att upptäcka en metabolisk acidos under utveckling anses likvärdig vid analys av pH och laktat. Man kan dock förvänta sig att en smygande acidosutveckling under förlossningen upptäcks tidigare vid analys av laktat än av pH, eftersom fostret har ett buffertsystem för att hålla pH inom normala gränser.

Share this post