Allmänning

Hur grundades fotboll?

Hur grundades fotboll?

Det är inte med säkerhet känt var fotboll ursprungligen kommer ifrån. Man har dock hittat tecken på att fotboll utövades i Kina redan för 2300 år sedan och enligt FIFA – det internationella fotbollsförbundet – är det kineserna som ”uppfunnit” fotbollsspelet.

Hur kan man spela fotboll?

Den vanligaste formen av fotboll spelas med en målvakt och tio utespelare i vardera laget. Matcherna spelas normalt i 2 halvlekar på 45 minuter vardera med en halvtidspaus emellan. Det lag som gjort flest mål då matchen är slut har vunnit. Om lagen har gjort lika många mål när matchen är över blir resultatet oavgjort.

Vad var den första fotbollen gjord av?

och enligt Fifa – det internationella fotbollsförbundet – är det kineserna som ”uppfunnit” fotbollsspelet. På den tiden spelade man, som idag, i två lag och hade två mål (nät uppspända mellan bambustänger). Bollen var tillverkad av läder och fylld med fjädrar.

Vad är en fotboll gjord av?

Fotbollen är av läder eller annat passande material, exempelvis vinyl. Den finns i storlek 1, 2, 3, 4 och 5, där storlek 5 används av seniorspelare, och 3 och 4 används av pojk- och flicklag i yngre åldrar. Storlek 2 används ibland av mindre barn och har en omkrets på maximalt 51 cm.

Vem kom på fotboll?

Snabbfakta. Bollar och bollspel har funnits sedan långt tillbaka i historien i alla delar av världen. Amerikas indianer var först med studsande gummibollar. Redan för cirka 3 500 år sedan spelade de ett bollspel med bollar gjorda av gummi från gummiträdet.

Kan man straffspark?

Straffspark är en särskild typ av direkt frispark där straffläggaren kan skjuta direkt på mål utan att några försvarare får finnas mellan anfallaren och målvakten. Straffsparkar används också för att utse en vinnare i utslagsmatcher som inte avgjorts under ordinarie matchtid och förlängning.

Vad är en tennisboll gjord av?

Den moderna tennisbollen tillverkas av två likformade delar av format gummi som sammanfogats till ett ihåligt klot. Två hantelformade filtade delar av flanell eller nylon limmas utanpå bollen och ger den dess karakteristiska utseende.

Var tillverkas en fotboll?

Varje mål du ser i VM har sin början i en fotbollsfabrik i Pakistan. I staden Sialkot tillverkas VM-bollen Telstar – och 60 miljoner andra fotbollar. Sialkot i Pakistan är fotbollens huvudstad i den meningen att världens fotbollar tillverkats där i många decennier nu.

Hur tillverkas basketbollar?

En basketboll är oftast gjord av gummi, syntet-/kompositläder eller läder. Bollen har oftast 8 paneler och bra grepp för att kunna dribbla fort med och som gör att riktningen ofta kan ändras.

Share this post