Trendig

Hur borjar man en debatt?

Hur börjar man en debatt?

En debattartikel ska inledas med en tes, där läsaren direkt får veta vad din artikel handlar om. I tesen förklarar du din ståndpunkt i frågan du valt att skriva om. Det är huvudsyftet till hela din debattartikel och du kommer att ägna hela texten åt att övertyga läsaren att du har rätt.

Vad kan man skriva en debattartikel om?

Så skriver du en debattartikel: 10 tips och 3 fallgropar

  1. Var tydlig i rubriken. Sätt en rubrik där du antingen är tydlig med vad du tycker eller väcker läsarens nyfikenhet.
  2. Första raderna – viktigare än någonsin.
  3. Bakgrunden.
  4. Känslor och relationer.
  5. Argumentera mera.
  6. Lek djävulens advokat.
  7. Avslutning.
  8. Skriva under.

Vad ska jag skriva om i min debattartikel?

Välj ett ämne som är aktuellt. Argumentera utifrån ett allmänintresse, utan att dölja egenintresset. Redogör gärna konkret med exempel för hur frågan berör många. Genom att underteckna debattartikeln gemensamt med andra kan allmänintresset framhävas.

Hur ska en debattartikel se ut?

När du skriver din första debattartikel rekommenderas du att skriva en text som innehåller detta: inledning, tes, argument, motargument och avslutning. Oftast är inledningen och tesen ett eget stycke, argumenten har ett stycke var, motargumentet har ett stycke och avslutningen har ett stycke.

Hur är ett bra argument?

Det måste finnas ett påstående, en utsaga som kräver ett ställningstagande. En argumentation består i klassisk retorik av en tes, ett påstående som vi behöver stärka upp med våra argument. Bra argument ska vara både hållbara och relevanta som gör att de har stark beviskraft.

Vad menas med att debattera?

Ordet debattera är en synonym till diskutera och dryfta och kan bland annat beskrivas som ”överlägger om, diskuterar”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av debattera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Share this post