Ny

Hur ar det att ha ett barn med Downs syndrom?

Hur är det att ha ett barn med Downs syndrom?

Barn med Downs syndrom utvecklas långsammare än andra barn. De har nästan alltid en intellektuell funktionsnedsättning. Det är olika hur mycket funktionsnedsättningen märks. Downs syndrom påverkar förmågan till kunskap och att lära sig olika saker.

Vad är orsaken till Downs syndrom?

Downs syndrom beror på en kromosomavvikelse. Det leder ofta till intellektuell funktionsnedsättning och kan även orsaka medicinska svårigheter. Försenad eller begränsad utveckling av motorik (rörelseförmåga) och språkförmåga är också vanligt. Varje år föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige.

Vad är nackdelar med fosterdiagnostik?

Det blir möjligt att påvisa även mindre förändringar. Men än så länge vet ingen hur ofta sekvensbestämning av dna ger felaktiga besked. Dessutom finns det risk för glidning i motiven för att testa foster och därmed för betydande etiska problem, konstaterar SBU.

Varför säger man Mongolid?

Mongolider (även mongoloider, mongoler) var en människoras som rasbiologin klassificerade som den ”gula rasen”. Benämningen är föråldrad eftersom studier, exempelvis Human Genome Project, har visat att människan inte är uppdelad i raser.

Vad betyder ordet Mongolid?

mongoloiʹd, äldre benämning på person med Downs syndrom.

Att vara förälder till ett barn med Downs syndrom ger mycket med kärlek, glädje och nya insikter. Däremot sliter den ständiga kampen mot myndigheter, försäkringskassa och skolan. – Den psykiska hälsan tar stryk när man möter så mycket okunskap i samhället.

Vad är en person med Downs syndrom?

Personer med Downs syndrom har ofta ett speciellt utseende med liten näsa, snedställda ögon, små öron samt en så kallad fyrfingerfåra som löper tvärs över handflatan. De har också ett stort mellanrum mellan stortån och den andra tån, vilket brukar kallas för sandalgap. Ökad risk för sjukdomar

Hur påverkas Downs syndrom?

En del organ och system i kroppen kan påverkas vid downs syndrom. Personer som har downs syndrom kan därför få medicinska besvär som infektionskänslighet, synfel, hörselnedsättning och hjärtfel. Mellan 40 och 50 procent av alla barn som har downs syndrom föds med hjärtfel som vanligen kan opereras.

Hur kan barn med Downs syndrom utvecklas?

Med rätt hjälp och stöd kan barn med Downs syndrom utvecklas väldigt mycket och många klarar av ett enklare arbete och att bo i ett eget hushåll, men kan behöva hjälp med att exempelvis sköta sin ekonomi. Medellivslängden för personer med Downs syndrom har förbättrats avsevärt och de flesta blir idag närmare 60 år.

Vad är vanligt med organfel vid Downs syndrom?

Det är relativt vanligt med organfel vid Downs syndrom. Hjärtfel, försämrad sköldkörtelfunktion, nedsatt syn och hörsel samt ökad känslighet för infektioner hör till de vanligaste. Personer med Downs syndrom är oftare glutenintoleranta och drabbas oftare av diabetes. Att leva med Downs syndrom

Share this post