Frågor

Hur manga bor i Sloveniens huvudstad?

Hur många bor i Sloveniens huvudstad?

Ljubljana (lokalt Lublana), Laibach (tyska), Lubiana (italienska), Labacum eller Aemona (latin) är Sloveniens huvudstad och dess största stad. Med 280 000 invånare är det en av Europeiska Unionens minsta huvudstäder och ligger centralt i Slovenien, i Ljubljana-bäckenet mellan Alperna och Dinariska Alperna.

Hur många slovener bor i Sverige?

Idag har slovenska riksförbundet 1 061 medlemmar trots att studier säger att det finns cirka 5 000 första, andra och tredje generationens slovener i Sverige. Andra generationens slovener kan och pratar slovenska, men bland den tredje generationen är det endast ett fåtal som kan språket.

Vilka är Sveriges största idrotter?

Sveriges 5 populäraste sporter

  • #1 Fotboll. Med över 600 000 utövare så är fotboll den klart populäraste sporten i Sverige.
  • #2 Golf. Golf kommer med sina cirka 538 000 utövare på en betryggad andraplats över populära sporter i Sverige.
  • #3 Friidrott.
  • #4 Gymnastik.
  • #5 Innebandy.

Vilka är de mest betydelsefulla städerna i Slovenien?

De största och regionalt mest betydelsefulla städerna i Slovenien är idag: 1 Ljubljana (huvudstad) 2 Maribor 3 Celje 4 Kranj 5 Novo Mesto 6 Koper (hamnstad) 7 Nova Gorica

Vad är landskapet i Slovenien?

Slovenien har en omväxlande natur med både alplandskap, föralpina områden, pannoniska slätten längst österut, karstlandskap och en kort medelhavskust mot Adriatiska havet (läs mer om landets ”makroregioner” i delavsnitten nedan). Landets högsta punkt är berget Triglav på 2 864 meter över havet.

Vad är republiken Slovenien?

Slovenien (slovenska: Slovenija), formellt Republiken Slovenien (Republika Slovenija), är en republik i Centraleuropa. Landet gränsar till Italien, Österrike, Ungern och Kroatien. Landets huvudstad är Ljubljana. Slovenien är medlem i Europeiska unionen och i militäralliansen Nato sedan 2004.

Share this post