Frågor

Hur paverkas barn av barnmisshandel?

Hur påverkas barn av barnmisshandel?

Barnmisshandel får allvarliga följder Oavsett om ett barn misshandlas fysiskt, psykiskt, försummas eller kränks så ger det ofta allvarliga känslomässiga och psykiska skador. Självbild, självkänsla, intellektuell utveckling, social kompetens och förutsättningar för nära relationer – allt påverkas.

Vilket påstående om barn som bevittnat sett eller hört våld är korrekt?

Regeringen anser att det finns ett starkt behov av att lyfta fram gruppen barn som bevittnar våld eller andra övergrepp som begås av eller mot närstående vuxna. Genom denna ändring förtydligas också socialtjänstens ansvar för dessa barn.

Hur pratar man med barn om våld i nära relationer?

Om din misstanke gäller misshandel eller sexuella övergrepp ska du i de festa fall göra din anmälan till socialnämnden utan att berätta om din oro för föräldrar, vårdnadshavare eller annan vuxen person i barnets omgivning. Rådgör med socialtjänsten eller Barnahus om lämpligt agerande.

Vad kan barnaga leda till?

Våld mot barn är ett folkhälsoproblem i såväl hög som låginkomstländer Utsatthet för våld och försummelse försämrar barns fysiska, känslomässiga och kognitiva utveckling – på kort och på lång sikt. Barnmisshandel kan leda till fysiska skador, bestående neurologisk funktionsnedsättning och ibland död.

Vad är Barnfridsbrott?

För att stärka barns straffrättsliga skydd har riksdagen beslutat att införa ett särskilt barnfridsbrott som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar, som vålds- och sexualbrott, i nära relation.

Vilka kan se en orosanmälan?

Barn som far illa eller riskerar att fara illa är ett gemensamt samhällsansvar. Många yrkesgrupper, bland annat personal i hälso- och sjukvården, tandvården och omsorgen, har anmälningsskyldighet enligt socialtjänstlagens kap 14 § 1.

Share this post