Blogga

Vad gjorde Lasse-Maja?

Vad gjorde Lasse-Maja?

Den ökände tjuven Lars Larsson Molin, även kallad Lasse-Maja, döms för inbrott i Järfälla kyrka till 40 par spö samt kyrkplikt. Straffet exekverades offentligt på Barkarby Torg. Efter rannsakning i flera intilliggande härader döms Lasse-Maja till livstids fängelse på Carlstens fästning.

Hur många Lassemaja filmer finns det?

Lassemajas detektivbyrå är från början en serie med böcker för barn, skrivna av Martin Widmark och illustrerad av Helena Willis. Den allra första boken om denna detektivbyrå heter Diamantmysteriet. 2020 hade sammanlagt 29 böcker i serien givits ut. Det har gjorts sex filmer samt två tv-serier om Lassemaja.

Vad gjorde Lasse-Maja för brott?

Lasse blev i unga år kär i grannflickan som hette Maja, och det var därför som han kallades för ’Lasse-Maja’ när han klädde ut sig till kvinna. Han gjorde en rad rån och småstölder och brukade då för det mesta klä ut sig i kvinnokläder, kanske för att han trodde att han hade större chans att inte åka fast då.

Var bor Martin Molin?

Martin Molin, född 1983 i Göteborg, är en svensk musiker, bandmedlem i Wintergatan, och var tidigare med i det nu nedlagda bandet Detektivbyrån. Han är uppvuxen på Kronoparken i Karlstad men är numera bosatt i Frankrike.

Var satt Lasse-Maja fången?

Den mest berömde fången på Carlstens Fästning var Lasse-Maja. Han hette egentligen Lars Larsson Molin och kom från trakterna kring Arboga.

Var sätt Lasse-Maja fängslad?

Vid sin flykt var Lasse-Maja – eller Lars Larsson Molin (1785–1845), som han egentligen hette – redan en av Sveriges mest berömda kriminella. I nästan exakt ett decennium hade han suttit inlåst på Karlstens fästning, landets hårdaste fängelse.

Var är Lassemaja serien inspelad?

Inspelningarna av den nya familjeserien, som är i sex avsnitt, har börjat i Luleå och i Boden under sommaren. I huvudrollerna som Lasse och Maja syns Elis Nyström (Panik i tomteverkstan) och Ellen Littorin (Revansch). De två vännerna driver en detektivbyrå i Valleby och åtar sig alla möjliga fall.

Vilken stad är Valleby?

Norrbotten är just nu inspelningsplats för tv-serien LasseMajas detektivbyrå. ”Vi letade vår fiktiva stad Valleby här i Norrbotten och hamnade till slut, till stor del, mitt i centrala Luleå”, berättar producent Andreas Emanuelsson.

Hur länge satt Lasse-Maja i fängelse?

Den mest kända fången är utan tvekanLasse-Maja, som satt fängslad här 1813-1838.

Var utspelar sig Valleby?

– Vi är jätteglada över att ha hittat den här lilla stan som är nästan kusligt likt den fiktiva staden Valleby där handlingen utspelar sig, säger producenten Filippa Torstensson om varför man valt just Alingsås som inspelningsplats.

Share this post