Blogga

Vad ar OSI-modellen i datanat?

Vad är OSI-modellen i datanät?

uppdelning av funktionerna i ett datornät i sju lager, införd i OSI‑standarden. (Man talar också om nivåer och skikt.) – Det understa lagret, lager 1, styr hårdvaran i nätet, det översta, lager 7, hanterar kommunikationen mellan de program som sändare och mottagare använder (till exempel webbläsare och webbserver).

Vad används OSI-modellen till?

OSI Model guider nätverksadministratörer att bestämma nödvändig hårdvara och mjukvara för att bygga sitt nätverk sunt. hjälpa hårdvarutillverkare att skapa nätverksprodukter som kan kommunicera med varandra via nätverket helt enkelt utan fel. OSI Model hjälper till att lära andra fungera i ett nätverk.

I vilket lager av OSI-modellen arbetar en router?

Router, switch, hub Hubb Jobbar på fysiska lagret. Det den får in på en port skickar den ut till alla andra portar. Switch Jobbar på länk lagret. Fungerar inledningsvis som en hubb, men lär sig vilken dator som sitter på respektive port.

Hur många lager innehåller OSI-modellen?

OSI-modellen, även känd under sitt standardnummer ISO/IEC 7498, är en konceptuell modell för datorkommunikation i 7 lager.

Hur går datakommunikation till?

Man delar upp data man ska sända i ett antal paket. Dessa skickas sedan iväg. Man vet inte vilken fysisk väg paketen tar (olika paket kan ta olika vägar). Hos mottagaren packas paketen upp och sätts ihop.

Kan en router lära sig adresserna Den arbetar med?

Med tiden kommer switchen att lära sig alla mac-adresser till alla portar. Om det kommer in ett meddelande som routern inte vet vart den ska skicka så skickas meddelandet ut till alla datorer och den rätta datorn svarar, och då sparas också mac-adressen för datorn.

Vilka är skikten i TCP IP modellen och vilka protokoll eller standarder hör till respektive skikt?

Där OSI-modellen innehåller sju lager innehåller TCP/IP-modellen fyra eller fem lager. TCP/IP står för Transmission Control Protocol/Internet Protocol och består av följande lager: applikationslagret, transportlagret, nätverkslagret, datalänklagret och det fysiska lagret.

Vilket lager tar hand om den fysiska delen av kommunikation i OSI modellen?

# 1) Lag 1 – Fysiskt lager Det fysiska lagret är det första och nedersta lagret i OSI-referensmodellen. Det tillhandahåller huvudsakligen bitströmsöverföring. Det karakteriserar också medietyp, anslutningstyp och signaltyp som ska användas för kommunikation.

Share this post