Populära

Vad gor omattat fett?

Vad gör omättat fett?

Bakgrunden till rekommendationen är att en större andel omättade fetter i maten kan bidra till minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Två tredjedelar av fettet vi äter bör vara enkelomättat och fleromättat.

Vad är bra med omättat fett?

– Omättat fett hittar du generellt i vegetabiliskt fett, det vill säga fett från växtriket. Tänk nötter, avokado, rapsolja och olivolja – jättenyttigt! Omättat fett finns även i fet fisk, i form av omega-3-fettsyror. Så ät mer makrill, sill och lax!

Vad är en matsvinn?

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på annat sätt.

Varför ska vi äta omättade fetter?

Mättade fettsyror ökar mängden ”dåligt” kolesterol i blodet, vilket i sin tur anses kunna öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Omättade fettsyror däremot sänker det ”dåliga” kolesterolet och kan på så sätt minska risken.

Var uppstår matsvinn?

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.

Vad innehåller mättade fetter?

Det är i och för sig inte nödvändigt att undvika mättade fetter helt eftersom mättat fett ger energi till kroppen, men det är väldigt bra att begränsa mängden. Exempel på livsmedel som innehåller mättade fetter: Grädde och glass. Fet mjölk, fil, och creme fraiche. Smör.

Vad är skillnaden mellan mättat och omättat fett?

Skillnaden mellan mättat och omättat fett är vilka fettsyror de är sammansatta av och hur de påverkar våra kroppar. Mättat fett i för stora mängder kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar medan omättat fett hjälper kroppen att ta upp vissa vitaminer och reparerar kroppens celler.

Vad är mättat och fleromättat fett?

Smörfett består till exempel av tre fjärdedelar mättat fett medan olivolja består av tre fjärdedelar enkelomättat fett. Rapsolja består av 61 procent enkelomättade, 27 procent fleromättade och 7 procent mättade fettsyror. Mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror

Vad innehåller mättade fettsyror?

Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Share this post