Blogga

Hur paverkar och paverkas dina valda aktorer av de andra aktorerna?

Hur påverkar och påverkas dina valda aktörer av de andra aktörerna?

Aktörer behöver öka sina kunskaper om varandras ansvar, mandat, system, metoder och roller. Det behövs även ökade kunskaper om vilken information som olika aktörer behöver och kan bidra med. Aktörer behöver bli mer proaktiva och bidra med konkreta rekommen- dationer till beslut.

Vad har platserna som MSB pekar ut?

Det kan vara kommuner, landsting, myndigheter, frivilliga organisationer, företag eller spontana sociala nätverk. Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar ska ge vägledning till aktörer för att underlätta aktörsgemensam inriktning och samordning.

Vad är en lägesbild?

Lägesbilden beskriver händelsen När en samhällsstörning eller kris inträffar behövs en samlad bild över situationen, en så kallad lägesbild. Lägesbilden ger en överblick över vilka konsekvenser händelsen kan få för viktiga funktioner i samhället och vad alla ansvariga gör för att hantera situationen.

Vad har MSB för funktion?

MSB har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar. Vår roll är att stödja och driva på, genom att sprida kunskap och stötta samverkan, finansiera utveckling och inom vissa områden utfärda föreskrifter eller utöva tillsyn.

Hur gör man en lägesbild?

Arbetet med lägesbilder och ansvar för lägesbilder och informationsdelning spänner över flera olika roller och arbetsformer. Detta gör att det finns behov av att ställa frågor kring när, var och hur används lägesbilder och vilka ansvarar för att ta fram och arbeta med lägesbilder.

Vad ska en lägesbild innehålla?

Lägesbild brukar vanligtvis beskrivas som bestående av en geografisk representation som kombineras med beskrivningar av den inträffade händelsen och aktörernas hantering av det inträffade.

Vad räknas som samhällsviktig verksamhet?

Med samhällsviktig verksamhet avses verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet. Dessa verksamheter bedrivs av ett stort antal privata och offentliga aktörer.

Share this post