Allmänning

Hur sanker man Ferritinvardet?

Hur sänker man Ferritinvärdet?

Om man har ett lågt ferritinvärde så behöver man behandla det, och man gör det för att normalisera hemoglobinnivån och för att fylla på järndepåerna igen. Detta kan man göra antingen via kosttillskott eller en intravenös järnsubstitution (endast vid grav järnbristanemi).

Varför har jag högt Ferritinvärde?

Förhöjt serumferritin är ett vanligt problem i den kliniska vardagen. Andra orsaker till en ferritinstegring förutom hereditär hemokromatos är inflammation, leverpåverkan, alkoholöverkonsumtion eller dysmetabolt järnöverskott [2].

Vad är ett högt hemoglobinvärde?

Ett högt hemoglobinvärde kan uppkomma då erytrocytproduktionen är ökad eller vid en sänkt plasmavolym (den del av blodet som är kvar när alla blodceller har avlägsnats) och det senare kallas ofta för ett “intorkningsvärde”.

Hur ingår hemoglobin i blodanalyser?

Hb ingår i de flesta blodanalyser och alltid om man undersöker sin blodstatus. Klicka här för att läsa mer om Mediseras blodstatus och b-cellertest där test av hemoglobin (Hb) inkl. analys och läkarkommentar ingår. Test av hemoglobin (Hb) ingår även i Mediseras stora hälsokontroll som innehåller 35 blodmarkörer.

Vad är referensintervallet för hemoglobin?

Referensintervallet får man genom att väga samman resultatet från en stor grupp friska personers hemoglobinprov. Vanliga referensvärden för Hb-värdet är ungefär 120 till 155 gram per liter (g/L) för kvinnor och 130 till 170 g/L för män.

Vad är ett hemoglobinprov?

Ett hemoglobinprov, ofta kallat Hb eller blodvärdet, är en vanlig undersökning som kan göras på nästan alla mottagningar genom ett blodprov. I många fall får du lämna ett Hb-prov som ett rutinprov, oavsett vilka besvär du har. Brist på hemoglobin kallas för lågt blodvärde eller blodbristi vardagligt tal.

Vad är ett lågt Ferritinvärde?

Referensvärdena för ferritin varierar mellan laboratorierna. Om S-Ferrit hamnar under 20 mikrogram per liter (µg/l), talar man om järnbrist och risk för anemi. Vid olika inflammationer kan ferritinvärdet öka trots små järndepåer. Ett ferritinvärde inom referensvärdet utesluter med andra ord inte järnbrist.

Hur högt Ferritinvärde kan man ha?

s-ferritin, som ger ett mått på järndepåerna i kroppen. Vid hemokromatos är s-Ferritin över 200 µg/l, vid avancerad sjukdom ofta över 1000 µg/l. Lägre värden kan ses tidigt i förloppet då hög järnmättnad redan är etablerad. Vid för hög järnmättnad och ferritin skall genanalys av HFE-genen utföras.

Share this post