Populära

Vad leder B12 brist till?

Vad leder B12 brist till?

B12-brist kan leda till blodbrist (anemi) och allvarliga skador på nervsystemet. Kroppen kan inte tillverka B12 själv, så därför måste vi få i oss vitaminet via maten, framförallt genom att äta kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

Vilka livsmedel innehåller mest B12 vitamin?

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan också innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier.

Varför kan B12-brist uppstå?

B12-brist kan uppstå på flera sätt. Perniciös anemi. Perniciös anemi är den vanligaste orsaken till B12-brist och orsakas av en brist på proteinet IF, intrinsic factor, som bildas i magsäcken och behövs för att B12 ska tas upp i kroppen.

Har du B12 i kroppen?

B12 tillverkas inte i kroppen utan du får i dig det genom maten. B12 finns i mat från djurriket, främst i kött och mejeriprodukter. I den här texten kan du läsa om de vanligaste symtomen på blodbrist på grund av för lite B12. Du kan också läsa mer om när du ska söka vård och olika behandlingar.

Vad kan orsakas av för lite B12?

Olika orsaker till blodbrist på grund av för lite B12. B12-brist kan uppstå på flera sätt. Perniciös anemi. Perniciös anemi är den vanligaste orsaken till B12-brist och orsakas av en brist på proteinet IF, intrinsic factor, som bildas i magsäcken och behövs för att B12 ska tas upp i kroppen.

Kan B12-brist bero på besvär från nervsystemet?

Brist på B12 kan också visa sig som besvär från nervsystemet. Det kan vara i form av stickningar, domningar och försämrad känsel, med början i fötterna. Du kan känna dig osäker när du går och få försämrade reflexer i vader och fotsulor. Svår B12-brist kan även ge symtom som försämrat minne, depression och försämrad syn.

Share this post