Innehållsförteckning
Vad gör du om blodflödet är dåligt vid Kapillärprovtagning?
Blodflödet måste alltid vara bra vid kapillärprovtagning, stick på nytt ställe vid dåligt blodflöde. Se tillverkarens bruksanvisning för patientnära test, användning av lansett, teststicka, kuvett och kapillär.
När ska man undvika kapillär provtagning?
Kapillär provtagning bör undvikas på patienter där risk för blodsmitta angivits. Välj om möjligt lång- eller ringfingret. Pekfingret behövs för pincettgreppet och har dessutom ofta tjockare hud och kan vara känsligare.
Måste man fasta innan blodprov?
Grundregeln är att patienten är fastande i minst 10 timmar, till exempel från klockan 22 kvällen innan provtagning vid provtagning tidigast klockan 8, och får endast ha druckit en ytterst liten mängd vatten utan tillsatser. Fastande patienter bör inte heller röka/snusa.
Hur kan man mäta glukos i blodet?
Blodprov: P-Glukos – blodsocker. Att mäta glukoshalten i blodet är vanligt. Det görs framför allt för att undersöka om du har diabetes. Provet tas oftast med ett stick i fingret. Personer med diabetes som har en blodsockermätare kan ofta ta provet själv.
Vad är ett glukosprov?
Ett glukosprov ingår bland de prover som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Det görs framför allt för att se om du har diabetes. I vanligt tal säger man ofta att man kontrollerar blodsockret. Personer med diabetes brukar själva mäta P-Glukos regelbundet särskilt om de har typ 1-diabetes.
Hur stannar Glukoset i blodbanan?
Är kroppens förmåga att bilda insulin eller cellernas förmåga att ta upp blodets glukos nedsatt stannar glukoset istället i blodbanan. Glukos är ett blodprov som vanligen ingår vid hälsoundersökningar och görs framför allt för att se om man har diabetes eller löper en ökad risk för sjukdomen.
Vad är P-glukosresultat under 4 mmol/l?
P-Glukosresultat under 4 mmol/L brukar tolkas som lägre än normalt. Låga värden beror oftast på att du har diabetes och har tagit för mycket av det läkemedel som sänker blodsockret.
Vad är Kapillärprovtagning 1177?
Kapillärprov används framför allt vid olika typer av patientnära tester där små blodvolymer behövs, till exempel för glukosanalys. Kapillärprovtagning medför större mätosäkerhet än venprovtagning eftersom den leder till varierande grad av hemolys och viss tillblandning av vävnadsvätska [1].