Allmänning

Vad bryter enzymet lipas ner?

Vad bryter enzymet lipas ner?

I Tolvfingertarmen: bukspottskörteln tillför enzymet amylas som bryter ner kolhydrater, enzymet lipas som bryter ner fett och enzymet trypsin som bryter ner proteiner.

Hur fungerar lipas?

Varje dag transporterar blodet ca 150 g triglycerider mellan våra vävnader. Transporten sker med s.k. lipoproteiner. För att dessa skall kunna lämna ifrån sig triglyceriderna måste de spjälkas av ett lipas. De fettsyror som frisätts kan sedan tas upp och användas i vävnaderna.

Vilket enzym spjälkar fett?

Den största delen av födans kemiska nerbrytning sker med hjälp av bukspott från bukspottkörteln och gallan från levern som utsöndras i tolvfingertarmen. Gallan finfördelar fettet till små kulor som lättare kan angripas av enzymer från bukspottkörteln och spjälkas till glycerol och fettsyror.

Vad gör enzymet lipas?

Ett enzym i hydrolasklassen som katalyserar reaktionen mellan triacylglycerol och vatten till diacylglycerol och en fettsyraanjon. Det produceras av körtlar i tungan och av bukspottkörteln och inleder nedbrytningen av fetter i födan.

Var verkar lipas?

Människan. Olika lipaser i matsmältningskanalen spjälkar de lipider som intagits med födan. Det utsöndras framförallt från bukspottkörteln (pankreatiskt lipas) och frisätts i tolvfingertarmen (duodenum). Det finns även ett tunglipas (lingualt lipas) som frisätts från de Ebnerska körtlarna på tungans översida.

Matsmältningsenzymer. I saliven: Saliv innehåller bland annat enzymet lipas, som bryter ner fetter, och amylas som bryter ner kolhydrater. I magsäcken: Pepsin bryter ner proteiner, och enzymet är beroende av att det finns tillräckligt med magsyra i magen.

Kan inte spjälka fett?

För att de ska kunna lämna ifrån sig triglyceriderna måste de spjälkas av ett enzym. Det heter lipoproteinlipas och sitter på blodkärlens väggar. Lipoproteinet måste alltså binda till väggen för att kunna spjälkas. Vi tror att just detta steg har avgörande betydelse för hur snabbt fettet kan omsättas.

https://www.youtube.com/watch?v=P46OGg11pOs

Share this post