Allmänning

Vad hander om man ater for mycket mjol?

Vad händer om man äter för mycket mjöl?

Är vetemjöl farligt, var en av många frågor jag fick när jag jobbade som personlig hälsoshopper i butik. Svaret är att vitt mjöl eller vetemjöl inte är farligt, men att vi inte bör äta så mycket av det eftersom vitt mjöl saknar skaldelar där mycket av näring och kostfiber finns.

Kan man bli sjuk av mjöl?

– Det är knappast farligt, men man kan få ont i magen om man äter mycket deg av olika slag. Det beror på att vi inte kan bryta ner stärkelsen från mjölet när det inte är upphettat, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Vad händer i kroppen när man äter vetemjöl?

När du får i dig mjöl kan dock surhetsnivån öka i en alarmerande takt. Som ett resultat får kroppen problem att bibehålla normala nivåer av kalcium, vilket i sin tur sätter benhälsan i farozonen. Vidare har det negativa effekter på ditt immunförsvar och den metaboliska hälsan.

Är vetemjöl inflammatoriskt?

Listor med livsmedel som anses öka inflammation och man därför bör undvika innehåller exempelvis: glutenhaltiga mjölsorter, mjölkprodukter, rött kött, vegetabiliska oljor, kaffe och te, alkohol, socker, ris, potatis och baljväxter.

Är det bra att äta mjöl?

Mjöl är inte bra för kroppen för att det dels innehåller gluten som är ett ämne som finns i både vete, råg och korn. Mjöl skadar slemhinnan i tarmen, verkar inflammatoriskt och innehåller nästan bara kolhydrater. När vi äter vitt mjöl, pasta, bröd etc får vi i oss enbart en klump med kolhydrater.

Hur nyttigt är mjöl?

Månar man om sin hälsa ska man välja fullkornsmjöl framför siktat mjöl. – Till skillnad från siktat mjöl är fullkornsmjöl gjort på hela kornet inklusive skaldelarna. Fullkornsmjöl har ett högre innehåll av kostfibrer som är bra för tarmen och magen, och ger en bättre mättnadskänsla.

Hur farligt är vete?

För personer som inte har celiaki eller spannmålsallergi är det fördelaktigt att äta spannmål som vete, råg, korn och havre. De bidrar med näringsämnen som järn och folsyra. Utan spannmål är det omöjligt att få i sig fullkorn, som kan minska risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.

Share this post