Rekommendationer

Hur ansoker man om forvaltarskap?

Hur ansöker man om förvaltarskap?

Du som har fyllt 16 år kan själv ansöka om förvaltare. Det är tingsrätten som beslutar om du ska ha en förvaltare. Kommunens överförmyndare kan ansöka om förvaltare och ska då skicka med de handlingar som tingsrätten behöver. Därför är det många som väljer att först kontakta överförmyndaren.

När kan man Omyndigförklara någon?

Omyndigförklaring är en juridisk åtgärd av domstol, med avsikt att frånta en myndig person dess rättshandlingsförmåga, det vill säga förmågan att ingå avtal med mera. Orsaker till omyndigförklaringen kan vara exempelvis psykisk sjukdom, demens eller utvecklingsstörning.

Så här ansöker du Tillsammans med ansökan behövs också: om den du söker för förstår vad saken gäller behöver hon eller han ge ett skriftligt samtycke. ett läkarintyg för godmanskap eller förvaltarskap. en social utredning som styrker behovet av god man eller förvaltare.

Vem kan ansöka om upphörande av förvaltarskap?

Du som är anhörig till någon som har en förvaltare Tingsrätten beslutar om upphörande av förvaltarskap. En nära anhörig, till exempel en make, sambo, föräldrar, syskon eller barn, kan ansöka om upphörande. Ansökan kan också göras av överförmyndaren och förvaltaren.

Hur ansöka om förmyndare?

Du måste ha fyllt 18 år för att själv kunna ansöka om att få en god man. Även överförmyndaren eller tingsrätten kan ta initiativ till en ansökan. För att ansöka om god man eller förvaltare vänder du dig till överförmyndaren i den kommun där huvudmannen är folkbokförd.

Hur blir man av med sin förvaltare?

Lagen säger att ett förvaltarskap ska omprövas varje år – i praktiken går det till så att förvaltaren fyller i en blankett där han eller hon kryssar för ifall behovet av förvaltare kvarstår. Blanketten skickas sen till kommunens överförmyndare som ska göra en bedömning.

Vart skickas intyg om förvaltarskap?

Det är tingsrätten som beslutar om du ska ha en förvaltare. Kommunens överförmyndare kan ansöka om förvaltare och ska då skicka med de handlingar som tingsrätten behöver. Därför är det många som väljer att först kontakta överförmyndaren. Det går också att göra en ansökan direkt till tingsrätten.

När upphör förvaltarskap?

Ett godmanskap eller förvaltarskap kan bara upphöra om tingsrätten fattar beslut om att det ska upphöra eller om huvudmannen avlider.

Share this post