Blogga

Varfor ar socker daligt?

Varför är socker dåligt?

Varför är socker dåligt? Socker innehåller mycket kalorier men inga näringsämnen. En kost innehållande mycket socker kan därför leda till både övervikt och näringsbrist. Övervikt i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ II och cancer.

Kan man äta tillsatt socker?

Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.

Vilka sockerarter finns naturligt i livsmedel?

Olika sockerarter finns naturligt i till exempel frukt, bär och mjölk. Sackaros, det socker vi använder för sötning av livsmedel, består av glukos och fruktos. Sackaros ger enbart energi och saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer.

Kan man äta mer socker än 10 procent av kalorierna?

Äter man mer tillsatt socker än 10 procent av kalorierna är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med. Socker ökar också risken för karies, hål i tänderna.

Vad är normalt sockervärde?

Normalt blodsocker ligger ungefär mellan 4-6 mmol/l(*) fastande, och upp till max 8,7 (7,8) efter måltid. Men mitt sockervärde pendlar runt 8 mmol/l morgon, middag, kväll, trots att jag är mycket sparsam med kolhydrater. Så slutligen, mår ni bra.

Vad är socker som tillsats i livsmedel?

Egentligen är inte socker som tillsats dolt, eftersom våra lagar säger att vi måste ange allt på innehållsförteckningen, men det är inte alltid som sockret anges just som socker. Maltodextrin, maltossirap, fruktos, fruktossirap, glukos och glukossirap är exempel på sockerarter som är vanliga som sötning i livsmedel.

Varför är läsk dåligt för tänderna?

Den som dricker mycket energidryck riskerar i längden att få frätskador på tänderna”. Alla vet att läsk innehåller socker, och att socker är dåligt för tänderna och leder till hål. Betydligt färre, och det gäller både ungdomar och vuxna, känner till riskerna med att inta drycker med lågt pH-värde, som juicer och energidrycker.

Vilken kost är bra för tänderna?

Den kost som är bra för tänderna är den mat och dryck som innehåller så lite socker och syra som möjligt. Det är bakterier i munnen som omvandlar sockret till syra när vi äter sockrad mat och dricker söta drycker. När tänderna utsätts för mer syror än de tål kan vi få hål i tänderna och frätskadorpå tänderna.

Share this post