Blogga

Vad ska man ata for att fa starka tander?

Vad ska man äta för att få starka tänder?

Din saliv är viktig för att dina tänder ska må bra. Du kan faktiskt förbättra din salivkvalitet genom att äta mat som gör att tänderna får jobba. Äpplen, morötter och grovt bröd är inte bara gott utan ger även dina tänder den motion de behöver. På detta sätt kan du öka din salivproduktion och stärka ditt försvar.

Hur håller man sina tänder friska?

Det är viktigt att både barn och vuxna borstar tänderna med fluoridtandkräm två gånger om dagen. Helst bör det ske efter frukost och innan läggdags. Som vuxen behöver du också göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.

Kan tänder återhämta sig?

Frätskador kan inte återhämta sig, en emalj som blivit tunn eller skadad förblir tunn. Det är därför viktigt att de upptäcks av tandläkaren i ett tidigt skede.

Hur får man bättre tandhälsa?

Åtta tips för bättre tandhälsa

  1. Borsta tänderna minst två gånger om dagen.
  2. Använd fluortandkräm och en mjuk tandborste som passar din mun bekvämt.
  3. Se till att du har rätt borstteknik.
  4. Borsta försiktigt med korta fram-och-tillbaka rörelser.
  5. Skölj inte munnen med vatten efter tandborstning.
  6. Håll din tandborste ren.

Vad är bra att dricka för tänderna?

Vatten bästa drycken Vanligt dricksvatten är bäst för tänderna och därför är det bra att tidigt vänja barnet vid att dricka det. Till måltider passar mjölk eller vatten. Sockerrika drycker, som saft och läsk, är skadliga för tänderna och bör begränsas till festligare tillfällen.

Hur får man starka tänder?

6 råd som håller dina tänder friska länge

  1. Borsta tänderna två gånger dagligen. Den främsta orsaken till karies och tandlossning; de två vanligaste tandsjukdomarna, är plack dvs bakteriebeläggningar.
  2. Rengör mellan tänderna.
  3. Använd fluortandkräm.
  4. Undvik småätande.
  5. Sluta röka.
  6. Besök din tandläkare regelbundet.

Kan tänder läka?

Karies kan läka Karies som upptäcks tidigt kan läka. Det gäller att borsta noga med fluortandkräm och låta tänderna vila mellan varje mål. Tandläkaren kan ta bort tidig karies genom att behandla med fluor.

Hur gör man sina tänder starkare?

Share this post