Rekommendationer

Ar potatis en gronsaker?

Är potatis en grönsaker?

Potatisen är den grönsak som ger mest ”hälso-valuta” för pengarna. I synnerhet när det gäller det viktiga ämnet kalium som behövs för alla celler i kroppen, är potatisen bäst i klassen.

Vad räknas potatis som?

Potatis

Systematik
Klass Trikolpater Eudicotyledonae
Ordning Potatisordningen Solanales
Familj Potatisväxter Solanaceae
Släkte Potatissläktet Solanum

Var har potatisen sitt ursprung?

Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den ”upptäcktes” i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.

Vad betyder potatis på tyska?

På tyska kom potatis nämligen att heta ”Grundbirnen” eller ”Erdbirnen” vilket möjligen är ursprunget till dess svenska motsvarigheter. Tron på att man hade att göra med en sötpotatis gav den detta namn på de flesta platser.

Vad var angreppet på potatisen av potatisbladmögel?

Angrepp på potatisen av potatisbladmögel ( oomyceten Phytophthora infestans) var en av orsakerna till de svältkatastrofer (på sina håll benämnda Svagåren) som inträffade i norra Europa i slutet av 1860-talet. Redan på 1840-talet drabbades Irland hårt, vilket föranledde en kraftig utvandring till Nordamerika.

Vem var Jonas Alströmer som införde potatisen till Sverige?

Jonas Alströmer är den som blivit mest känd för sina insatser för att få potatisen populär i Sverige. Den spridda uppfattningen att det var Alströmer som införde potatisen till Sverige är dock fel. Redan 1658 hade Olof Rudbeck planterat potatis i Uppsala botaniska trädgård (då belägen i den nuvarande Linnéträdgården).

Share this post