Allmänning

Vilka observationer och kontroller gor du vid diabetes?

Vilka observationer och kontroller gör du vid diabetes?

Dessutom bör det finnas tydligt dokumenterat:

  • Om vårdtagaren har diabetes typ 1 eller typ 2.
  • Aktuella målvärden för P-glukos, HbA1c och blodtryck.
  • Hur ofta p-glukos ska mätas.
  • Aktuell behandling och om det finns läkemedel som kan innebära risk för hypoglykemi.
  • Hur en hypoglykemi ska hanteras.

Vilka hormoner reglerar blodsockret?

Insulin. Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret. Insulin bildas i betaceller som finns i de Langerhanska öarna i bukspottskörteln.

Vad är Insulinsekretion?

Glukagon produceras av α-cellerna i de Langerhanska öarna i bukspottkörteln. Om insulinsekretionen minskar eller insulinets verkan blir mindre effektiv kan inte längre glukos tas upp av cellerna och ackumuleras i stället i blodet, vilket leder till en permanent förhöjd blodsockernivå.

Vilka kontroller görs för att kontrollera typ 2-diabetes?

Undersökningar och utredningar. För att läkarens ska kunna ställa diagnosen typ 2-diabetes behöver du lämna blodprov. Blodprovet P-glukos visar vad du har för blodsockervärde när provet tas. Oftast räcker det med ett stick i fingret för att ta blodprovet.

Vad är normala blodsockernivåer för friska individer?

För de flesta friska individer är normala blodsockernivåer följande: Mellan 4,0 till 5,4 mmol/l (72 till 99 mg/dl) vid fastande. Upp till 7,8 mmol/l (140 mg/dl) 2 timmar efter att ha ätit.

Vad är blodsockernivåer för personer med diabetes?

För personer med diabetes är målvärden för blodsocker följande: Före måltider: 4 till 7 mmol/l för personer med typ 1 eller typ 2 diabetes Efter måltider: under 9 mmol/l för personer med typ 1 diabetes och under 8,5 mmol/l för personer med typ 2 diabetes Blodsockernivåer vid diagnos av diabetes

Hur ofta känner man obehag i kroppen vid blodsocker?

Någon känner obehag i kroppen redan vid blodsocker kring 4 millimol per liter (mmol/l) medan andra kanske börjar få känningar först ner mot 2 mmol/l. Det är viktigt att en person som har diabetes är medveten om risken för blodsockerfall och hur det känns.

Varför blir det för lågt blodsocker?

Vid för lågt blodsocker blir det bränslebrist i kroppens olika organ. Effekten blir att du känner dig knäsvag och darrig, ofta upplever du även en frusenhet. Eftersom hjärnan är helt beroende av socker som bränsle får du symtom som påverkar medvetandet och psyket. Du kan bli yr, aggressiv eller förvirrad och omtöcknad.

Share this post