Ny

Vad ar en planandring?

Vad är en planändring?

Du behöver ansöka om planändring när det du vill bygga inte är förenligt med detaljplanen för fastigheten. Du som vill bygga eller ändra något som först kräver en ny, ändrad eller upphävd detaljplan behöver ansöka om att detaljplanen ska ändras.

Hur ändrar man typkod?

Du kan inte själv välja typkod för din fastighet men om du anser att typkoden är felaktig kan du begära omprövning. Då gör Skatteverket en ny bedömning.

Hur hitta taxeringsvärde 1952?

Du tar 150 procent av taxeringsvärdet för fastigheten fastställt 1952 och det blir dagens värde på fastigheten. Till exempel om fastigheten var värd 100 000 kr år 1952 är taxeringsvärdet idag 250 000 kr. Du kan ta hjälp av Riksarkivet för att få fram taxeringsvärdet för 1952.

Vad betyder Industrienhet?

Industrienhet. En ekonomisk enhet avser normalt en tomt med en industribyggnad. Detta gäller även när sådana byggnader ligger samlade och ägs av den som hyr ut dem, eller av den som bedriver sin verksamhet där, och de utgör en ekonomisk enhet d.v.s. de förvaltas tillsammans och drivs företagsmässigt som en enhet.

Vad händer när en detaljplan upphävs?

Om kommunen upphäver en detaljplan uppstår ett planlöst läge. Det innebär att området inte längre omfattas av en detaljplan. Om någon avser att utföra en lovpliktig åtgärd på platsen behöver kommunen göra en bedömning av om åtgärden kräver en ny detaljplan eller om åtgärden kan prövas med bygglov direkt.

Vad menas med genomförandeplan detaljplan?

Genomförandetiden anger den tidsrymd inom vilken en detaljplan är tänkt att genomföras och ska bestämmas till mellan fem och femton år. Innan genomförandetiden har gått ut får planen inte ändras, ersättas eller upphävas mot berörda fastighetsägares vilja.

Vad kostar ändring av detaljplan?

Kostnaderna baseras på taxan för samhällsbyggnadsförvaltningens verksamhet och avgörs av faktorer som vilken typ av planförfarande som samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer vara lämpligt och om plankonsult anlitas eller ej. Detaljplan med konsult, utökat förfarande. cirka 301 700 kr. Kostnader för konsult tillkommer.

Hur mycket kostar en detaljplan?

Avgift för planbesked, 2022 Avgiften för planbesked som innebär prövning i detaljplaneläggning av en tillkommande byggrätt som motsvarar ett en- eller två bostadshus eller mindre är 21 200 kronor. Avgiften för övriga planbesked är 31 700 kronor. Avgifterna gäller oavsett om beskedet är positivt eller negativt.

Kan man frångå detaljplan?

Jo för att detaljplan är juridiskt bindande och vill man frångå detaljplan finns det självklart reglerat hur man skall göra och vad som kan tolereras m.m. det vill säga, vill man kringgå eller bygga på annat sätt än vad detaljplan säger, så är det en avvikelse.

Kan man ändra detaljplanen?

En ändring av en detaljplan kan göras om ändringen är förenlig med planens syfte och övriga planbestämmelser. Det bör därför endast vara möjligt att i begränsad omfattning göra ändringar som innebär att bebyggelsen som uppförts med stöd av den ursprungliga planen blir planstridig.

Vad händer efter genomförandetiden?

Efter det att genomförandetiden har gått ut, får den förnyas med högst fem år i sänder. En förlängning eller förnyelse får avse ett visst område av detaljplanen.

När genomförandetiden går ut kan planen upphävas utan att fastighetsägare får ersättning för förlorade byggrätter?

När genomförandetiden har gått ut kan detaljplanen däremot ändras eller upphävas utan särskild hänsyn till dessa rättigheter. Till följd av denna grundprincip får en detaljplan inte ändras eller upphävas före genomförandetidens utgång, om någon fastighetsägare inom planområdet motsätter sig det.

Vad krävs för att ändra en detaljplan?

Ändringar i en detaljplan kan göras om ändringen är förenlig med planens syfte, med övriga planbestämmelser och i övrigt inte innebär några olägenheter. Det är kommunen som avgör om det är lämpligt att använda sig av ändring av detaljplan i ett enskilt fall.

Share this post