Blogga

Vad tillfor D-vitamin?

Vad tillför D-vitamin?

D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor som är viktigt för utvecklingen av bland annat skelett och tänder. Uttalad D-vitaminbrist leder till brist på kalcium och fosfor. Sammantaget kan dessa brister orsaka exempelvis muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet.

Vad gör D-vitamin med kroppen?

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vad skyddar D-vitamin mot?

– En daglig dos D-vitamin kan skydda skelettet och kanske också minska risken för luftvägsinfektioner hos utsatta grupper i samhället. Den breda allmänheten kommer sannolikt inte ha lika stor nytta av tillskott. Friska personer blir inte ännu friskare av D-vitamin, säger Peter Bergman.

Vad hjälper kroppen att bilda vitamin D och vitamin K?

Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.

Kan D-vitamin påverka sköldkörteln?

Brist på D-vitamin är vanligt vid sköldkörtelsjukdom. En nyligen gjord genomgång av flera studier bekräftar att tillskott av vitaminet kan minska nivåer av antikroppar mot sköldkörteln.

När har man D-vitaminbrist?

Vissa märker inte att något är fel, medan andra kan känna sig trötta, uppleva värk i skelettet och muskelsvaghet. I vissa fall kan D-vitaminbrist gå så långt att du får krampkänningar, svårt att gå, känner dig nedstämd och får problem att koncentrera dig.

Varför ska man äta vitamin C?

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Har du brist på D-vitamin?

D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vad har vitamin D för funktion i kroppen?

Hur länge ska man vara i solen för D-vitamin?

Om solen och D-vitamin I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet. Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin.

Vad kan D-vitaminbrist bero på?

Varför får man D-vitaminbrist?

  • Att brist på D-vitamin är vanligare än andra brister, beror till stor del på svårigheterna att få i sig tillräckligt via maten vi äter.
  • I vissa fall kan övervikt, underliggande sjukdomar och ärftlighet också orsaka D-vitaminbrist.

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att D-vitaminbehandling skyddar mot luftvägsinfektioner generellt. Effekten är störst (NNT = 4) hos individer med låga D-vitaminnivåer (< 25 nM) [16], vilket kan förklaras av vitaminets effekt på immunförsvaret [17, 18].

Är D-vitamin uppiggande?

D-vitamin har även en uppiggande effekt och bör därmed intas på förmiddagen eller tidig eftermiddag för att undvika svårigheter med sömnen hos de som är känsliga.

Share this post