Allmänning

Vad ar Tallriksmodellens budskap?

Vad är Tallriksmodellens budskap?

Tallriksmodellen visar hur man konkret kan lägga upp mat på en tallrik för att få tillräckligt av vitaminer och mineraler, en bra energibalans och en hälsosam helhet. Modellen är en slags praktisk översättning av kostråden, vilka i sin tur baseras på de gemensamma nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012).

Vad menas med kostcirkeln?

I matcirkeln grupperas livsmedel så att de som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp. Om man varje dag äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen.

Vilka två olika Tallriksmodeller finns det?

Den moderna tallriksmodellen kommer i två olika versioner. En anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna (minst 30 minuter per dag) och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och därmed har ett mindre behov av energi. – Alla är vi olika.

Vad skall ingå i en Kostcirkel?

Kostcirkeln, som numera kallas för matcirkeln, är ett sätt att illustrera och gruppera livsmedel som bör ätas dagligen. Sedan den introducerades 1965 har den utgjort grunden för riktlinjerna för hälsosam kost. De flesta vill äta nyttigt, men vet dock inte hur vad som bör ingå i en hälsosam kost.

Vilka delar har vi på matcirkeln?

I matcirkeln har man grupperat livsmedel som bör ätas regelbundet i 7 olika grupper, där livsmedlen i respektive grupp innehåller liknande näringsämnen. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter ett livsmedel från varje grupp dagligen för att få i sig en bra variation av näringsämnen.

Vad betyder Lågenergiförbrukare?

Det är mängder na och proportionerna som bör skräddarsys för var och en. 4 ”lågenergiförbrukare”: Hit hör i princip alla med funktionsnedsättning, vilket innebär nedsatt fysisk aktivitet. Den här modellen fungerar också för alla vanliga soffpotatisar som vill gå ned i vikt (illustration här intill).

Share this post