Rekommendationer

Hur fa i barn protein?

Hur få i barn protein?

– Protein finns i nästan all mat, även i grönsaker, rotfrukter, baljväxter och så vidare. Du får nästan kämpa för att barnet ska få i sig för lite protein – även för de som äter helt vegetariskt. Däremot så måste du lägga något på tallriken som barnet kan äta sig mätt på och få näring av.

Hur mycket protein ska man äta per dag?

För en man som väger 77 kg (medelvikt) och behöver 2 500 kcal/dag (medelbehov) så innebär det att 250–500 kcal ska komma från protein, alltså 62–125 g, vilket blir 0,8–1,6 g/kg som rekommenderat intag. Medelsvensken uppges äta någonstans kring 1,1–1,3 g protein per kg varje dag.

Varför Ska man få i sig protein när man tränar?

Protein och träning Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver ”repareras”. Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.

Hur mycket protein behövs för att minska kroppsvikt och Dag?

För personer över 65 år bör proteinet bidra med 15-20 procent av energin. Personer med låga energiintag, under 8 megajoule (MJ) eller 1920 kilokalorier (kcal) per dag, behöver öka andelen protein så att den fortfarande motsvarar cirka 1,1 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.

Kan vegetarianer få tillräckligt med protein?

Det brukar inte vara svårt för vegetarianer att få tillräckligt med protein, inte ens för den som utesluter mjölk och ägg. Bönor, linser och andra baljväxter är bra vegetabiliska proteinkällor. Det finns även olika produkter som quorn, tofu och ”sojakött” som innehåller mycket protein.

Protein finns till exempel också i mjölkprodukter, bröd, pasta, baljväxter, nötter och även lite i de flesta grönsaker och frukter. Enligt WHO bör barn i förskoleåldern få i sig 0,9 gram protein per kilo kroppsvikt och dag för att vara säkra på att behovet är täckt.

Kan man ta proteinpulver som 15 åring?

Det finns ingen åldersgräns för proteinpulver utan proteinpulver (om det är bra kvalité) är som mat.

Share this post