Rekommendationer

Vilken mork choklad ar bast?

Vilken mörk choklad är bäst?

Bäst i test:

  • Bäst i test: Dark chocolate 70%, Valor. 100 g, pris: 24,90 kr. Betyg: 3,6.
  • Mörk choklad 70% Peru, Ica Selection. 100 g, pris: 18,90 kr. Betyg: 3,5. Så här tyckte smakpanelen: Mild och god kakaosmak.
  • Choklad 70% Lindt Excellence. 100 g, pris: 23.95 kr. Betyg: 3,1.

Vad har choklad för miljöpåverkan?

Choklad hör till de livsmedel som påverkar klimatet mycket, dels för att man ofta skövlar regnskog för att ge plats för kakaoodlingarna och dels för att det kan bli övergödning och förgiftade marker och vattendrag. Än värre blir det om det även är palmolja i chokladen.

Är 70 procentig choklad nyttigt?

En studie från 2010 visar till och med att en liten bit mörk choklad kan minska risken för en stroke med nästan 40 procent! Men det spelar förstås roll vilken typ av choklad du väljer. Minst 70 procent kakao ska det vara – vit choklad är det sämsta alternativet.

Vilken är den nyttigaste chokladen?

Välj gärna mörk choklad som innehåller mer än 70 procent kakao. Det är dock bara en av flera faktorer som påverkar om chokladen är nyttig eller inte. Många billiga chokladsorter innehåller växtoljor eller animaliskt fett och dessa innehåller betydligt färre hälsosamma fettsyror.

Hur ser kakaobönan ut?

Kakaoträdet, theobróma cacáo, växer i ett bälte runt ekvatorn. De tre vanligaste bönsorterna heter Criollo, och Forastero. Den förstnämnda anses mest delikat och ömtålig, medan den andra står för 80 procent av produktionen. Den sistnämnda står för 10–15 procent och används ofta i blandningar.

Vilken är den godaste chokladen?

Överlag får chokladsorterna höga betyg i både labb- och smaktestet. Marabou Premium Fin har höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH, dock under gränsvärdena. Bäst i test är Valrhonas choklad, som smakpanelen gillade mest. J.D Gross från Lidl, testets billigaste choklad, utnämns till Bra köp.

Hur mycket mörk choklad kan man äta per dag?

TIPS! Det är mörk choklad med en kakaohalt på över 65 % som gäller och rekommendationen ligger på cirka 1-3 bitar om dagen.

Hur mycket mörk choklad är nyttigt?

Det innehåller massor av antioxidanter Forskare har kommit fram till att det är 37 procent lägre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och 29 procent lägre risk för att drabbas av slaganfall om du regelbundet äter mörk choklad.

Vilken choklad innehåller minst kalorier?

3 rutor mörk choklad (70%): 90 kalorier Och om du håller dig till den mörka sorten brukar det inte vara så svårt att begränsa intaget till några rutor heller, det räcker liksom med smaken. Mörk choklad innehåller en hyfsad mängd skyddande antioxidanter också, inte helt fel.

Finns det nyttig choklad?

Att säga att choklad är nyttigt är att ta i även om det finns en del antioxidanter i den mörka chokladen, vilket oftast inte finna i ljus mjölkchoklad. Finns det nötter, lingon, tranbär eller andra liknande godsaker i chokladen så kan det förstås också förekomma en del bra näringsämnen därifrån.

Är choklad en frukt?

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel baserade på kakaobönan. Bönan framställs av kakaoträdet Theobroma cacaos frukt. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayafolket.

Hur används kakaobönor?

Kakaobönor kan du bland annat använda som dekoration. Hela kakaobönor använder vi dock väldigt sällan. Kakaonibs är en form av kakao som vi använder flitigt. Det är kakaobönor som först har skalats och sedan försiktigt krossats till små bitar.

Vilken är den finaste chokladen?

Guido Castagna Chokladcréme – guld i kategorin bästa chokladcreme med mörk choklad. Marou Tien Giang 70 % – silver i kategorin bästa plain/origin mörk choklad. Omnom Madagascar 66 % – silver i kategorin bästa Micro batch – plain /origin mörk choklad.

Share this post