Allmänning

Vad hander nar kvinnor menstruerar?

Vad händer när kvinnor menstruerar?

Det tar ungefär två veckor för ägget att mogna. Samtidigt gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg. När ägget har mognat lossnar ägget från äggstocken och fångas upp av äggledaren. Veckan innan mensen får en del något som kallas för PMS.

Vad är Menstruerar?

Menstruation, eller vardagligt mens, är den månatliga fas på omkring 3–7 dagar i menstruationscykeln som innebär blödningar från livmoderslemhinnan hos fertila kvinnor.

Kan mens vara oregelbunden i början?

I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden. För de flesta brukar det rätta till sig efter ett tag så att varje menscykel, alltså dagen från att en mens börjar till nästas början, är mellan 21-35 dagar.

Vad består mens av?

Menstruationens syfte är att stöta ut livmoderslemhinnan. Menstruationsblodet som stöts ut består av vanligt blod och vävnader. En ny livmoderslemhinna mognar sedan under menstruationscykeln för att återigen stötas ut vid nästa menstruation.

När är östrogenet som högst?

Östrogen är ett kvinnligt könshormon som bland annat produceras av folliklar i äggstockarna. Den viktigaste uppgiften för östrogen är att reglera menstruationscykeln. Det gör livmoderslemhinnan – endometrium – tjockare och mer mottaglig för ett befruktat ägg. Östrogenmängden toppar strax före ägglossningen.

Hur ser en normal menscykel ut?

En menscykel räknas från första dagen av mens och pågår till den första dagen av nästa mens. Genomsnittet på en menscykel är 28 dagar men det kan variera mellan olika kvinnor och hos samma kvinna i olika perioder av livet. Menscykeln brukar vara mellan 21 och 35 dagar.

Vilken ålder kommer mensen?

De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.

Är mens blod?

Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person. De vanligaste mensskydden är trosskydd, binda, tampong och menskopp.

Har helt plötsligt fått oregelbunden mens?

När mensen är oregelbunden till följd av yttre faktorer som stress, oro och miljöombyten brukar den bli bra igen efter att det lugnat ner sig. Detsamma brukar oftast gälla efter graviditet och amning; kroppens hormoner behöver tid att komma i ordning igen och återgå till en regelbunden menscykel.

Share this post