Frågor

Vad ar arbetsskyldighet?

Vad är arbetsskyldighet?

Arbetsskyldigheten omfattar alla arbetsuppgifter som utförs för arbetsgivarens räkning, vilket innebär att arbetsgivaren inte utan arbetstagarens samtycke kan överföra sina skyldigheter enligt anställningsavtalet till annan arbetsgivare.

Vad är en disciplinär åtgärd?

En disciplinär åtgärd måste ha stöd i lag eller kollektivavtal. Innan en sådan åtgärd vidtas ska förhandling genomföras med det aktuella fackförbundet. Även löneavdrag är en disciplinär bestraffning som måste ha stöd i lag eller kollektivavtal för att kunna användas.

Vad är Arbetsledningsrätten?

För arbetstagaren innebär arbetsledningsrätten att han eller hon har en lydnadsplikt gentemot arbetsgivaren som, om den åsidosätts, kan leda till uppsägning eller till och med avsked om den inte efterföljs. Som exempel kan nämnas att arbetstagaren vägrar att utföra vissa arbetsuppgifter som arbetsgivaren anvisat.

Vad räknas som illojalitet?

Illojalitet kan vara att bedriva konkurrerande verksamhet eller delta i en verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens. Illojalitet kan också vara att prata illa om arbetsgivaren och sprida lögner. Yttrandefriheten ger inte den anställda rätten att bryta mot lojalitetsåtagandet i anställningsavtalet.

Hur långt sträcker sig Arbetsskyldigheten?

Arbetsskyldigheten är ofta reglerad i det personliga anställningsavtalet eller i kollektivavtal. Om man inte kan konstatera hur långt arbetstagarens arbetsskyldighet sträcker sig genom att se på anställningsavtalet eller i gällande kollektivavtal så får man se till den så kallade 29/29-principen.

Kan chefen ändra min anställning?

Å sin sida har arbetsgivaren rätt att leda och fördela arbetet. Det betyder att du kan omplaceras inom anställningsavtalet, så länge det är objektivt motiverat. Ett objektivt skäl kan exempelvis vara omstrukturering av verksamheten. Arbetsgivaren får alltså inte ändra din anställning godtyckligt.

Vad är en arbetstagare?

Som arbetstagare anses den som utför ett faktiskt och verkligt arbete, även om arbetet är ett lågavlönat deltidsarbete.

Vad innebär 32 befogenheterna?

på diskriminerings- och föreningsrättskränkande grunder. Kallas även för § 32-befogenheter efter att rätten till att fritt leda och fördela arbetet samt att fritt anställa och avskeda arbetstagare tidigare fanns i § 32 i Svenska Arbetsgivarföreningens stadgar (numera Svenskt Näringsliv).

Vad menas med Arbetsgivarprerogativet?

Arbetsgivarens rätt att fritt leda och fördela arbetet. Innebär även en i princip fri omplaceringsrätt vilken dock inskränks genom bl.

Var regleras Arbetsledningsrätten?

Det är Medbestämmandelagen (MBL) och eventuella medbestämmandeavtal som kan reglera formerna för denna arbetsledningsrätt. Enligt MBL ska en arbetsgivare förhandla med fackföreningen inför viktigare förändringar i verksamheten, under förutsättning att parterna är bundna av kollektivavtal.

Får man kritisera sin chef?

Privat verksamhet. Du har rätt att internt kritisera företaget. Du har även rätt att påtala sådant som du tycker är fel. Huvudregeln är ändå att du ska framföra kritik till de ansvariga inom företaget eller till facket.

Vad innebär lojalitet mot arbetsgivare?

Vad lojalitetsplikten innebär Lojalitetsplikten innebär att du ska sätta arbetsgivarens intresse framför ditt eget – även under en uppsägningstid . Du ska undvika lägen där du riskerar att inte vara lojal med, eller rent av skada, din arbetsgivare.

Share this post