Trendig

Hur manga kalorier har jag atit idag?

Hur många kalorier har jag ätit idag?

Ett kilo fett motsvarar ca 7000 kcal….Vad är kalorier?

Gram Kilokalorier (kcal) Kilojoule (kJ)
1 gram kostfibrer 2 kcal 8 kJ
1 gram fett 9 kcal 37 kJ
1 gram alkohol 7 kcal 29 kJ

Vilka är de näringsämnen som ger energi?

De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer. Tidigare räknade man inte med att kostfibrer gav någon energi, men eftersom de bryts ner delvis i tjocktarmen räknar man numera med att de ger ungefär hälften så mycket energi som andra kolhydrater.

Hur mycket kalorier får man i sig när man äter den sortens livsmedel?

Det gäller särskilt om man ofta äter den sortens livsmedel som innehåller mycket energi, det vill säga kaloririka livsmedel. Exempel på det är bakverk, godis, snacks, feta mejeriprodukter och charkuterier, majonnäs, feta såser och friterad mat. Många människor får i sig mer kalorier än de gör av med, med övervikt som följd.

Hur mäter man energibalansen?

Man behöver röra på sig och anpassa mängden mat efter sitt behov för att ligga i energibalans. Energibalans innebär att energiintaget via maten motsvarar energiförbrukningen. Om man är i energibalans ligger kroppsvikten stilla. Energi kan mätas i kilokalorier (kcal), ibland förkortat till kalorier.

Vilka kalorier är bra?

Kaloririk mat kan vara bättre än kalorisnål mat. Det finns nämligen bra och dåliga kalorier. I regel är bra kalorier bland annat frukt och grönt, baljväxter och rotfrukter, olivolja samt fisk och fågel. Snabbmat, friterad mat, ljust bröd, pasta och snacks/godis klassas snarare som de som innehåller ”sämre” kalorier.

Share this post