Blogga

Vilka behover endast anmala att de bedriver verksamhet IVO?

Vilka behöver endast anmäla att de bedriver verksamhet IVO?

Vårdgivare är enligt patientsäkerhetslagen skyldiga att anmäla ny eller ändrad hälso- och sjukvårdsverksamhet till IVO….Anmälningspliktiga verksamheter

  • allmänna och riktade hälsokontroller,
  • vaccinationer,
  • hälsoupplysning samt.
  • mödra- och barnhälsovård.

Vad krävs för att IVO ska utreda?

Vad utreder IVO? När en anmälan kommer in till IVO gör vi en bedömning om vi ska utreda eller inte. Det är patientsäkerhetslagen som styr vad IVO ska utreda. För att IVO ska kunna utreda ett klagomål bör du lämna in det inom två år från det att händelsen har inträffat.

Vem ansvarar för att göra anmälan till IVO?

Hälso- och sjukvård Enskilda personer, exempelvis patienter eller närstående till patienter, kan göra en anmälan till IVO och klaga på såväl verksamhet som personal inom hälso- och sjukvården. Men de ska först vända sig till den verksamhet som vårdat dem eller till patientnämnden.

Hur många anställda har IVO?

IVO är en myndighet med cirka 770 anställda. Arbetet med tillsyn bedrivs vid sex regionala avdelningar runt om i landet. Avdelningarna för tillståndsprövning och analys är placerade i Stockholm, liksom myndighetens två övergripande avdelningar.

Är anmälningar till IVO offentliga?

IVO:s diarium: uppges vilken avdelning inom IVO som har hanterat ärendet (och e-postadressen till avdelningens registratur). Om du vill begära ut allmänna handlingar kontaktar du den avdelningens registratur och uppger diarienummer. Om du begär ut allmänna handlingar prövar myndigheten om de är offentliga.

Anmälnings- och underrättelseskyldighet för vård och omsorg Vård- och omsorgsgivare är skyldiga att anmäla vissa allvarligare händelser till IVO. IVO ska också underrättas om vissa åtgärder inom den psykiatriska tvångsvården. Läs mer här om vård- och omsorgsgivares skyldighet att anmäla och rapportera till IVO.

Share this post