Allmänning

Vad far man ata efter en blindtarmsoperation?

Vad får man äta efter en blindtarmsoperation?

Du kan äta och dricka normalt men prova dig fram. På operationsdagen tar du det lugnt. Inga särskilda begränsningar finns när det gäller aktivitet, men undvik aktiviteter som gör ont. Du har rätt att vara hemma utan sjukintyg en vecka och det brukar i de flesta fall var tillräckligt.

Hur ont gör brusten blindtarm?

Symtom på brusten blindtarm kan vara att de kraftiga smärtorna plötsligt försvinner, men att du efter en liten stund får ännu mer ont i magen och högre feber. Det är då viktigt att du snabbt får vård. Vid brusten blindtarm behöver du vård för operation och antibiotikabehandling så snabbt som möjligt.

Vad ska man tänka på efter blindtarmsoperation?

Du får stanna kvar på sjukhuset någon dag efter operationen, oavsett om du har opererats med titthålsteknik eller med öppen operation. Det kan göra ont att kissa och bajsa, eftersom muskulaturen i magen kan ha svårt att slappna av efter operationen. Efter två dygn kan du duscha, men du behöver skydda operationssåren.

Hur lång tid tar det innan blindtarmen spricker?

Redan inom några timmar efter att man börjat känna sig sjuk kan blindtarmen spricka.

Hur länge stannar man på sjukhuset när man opererar blindtarm?

Du blir oftast helt återställd efter ungefär en vecka om du har opererats med titthålsteknik. Det tar längre tid om du har opererats med öppen operation och du kan behöva bli sjukskriven i två till tre veckor. Hur lång tid du behöver vara sjukskriven beror på vad du arbetar med.

Hur länge är man på sjukhus efter operation?

Efter operationen vistas du på intensiven tills du vaknat ordentligt och man ser att allting gått som det ska. Det tar vanligtvis några timmar. På intensiven finns det alltid personal inne på salen som ser till att du mår bra. När du vaknat ordentligt kan du börja äta och dricka igen.

Hur länge stannar man på sjukhus efter operation?

Efter operationen blir du flyttad till uppvakningsenheten där vi fortsätter kontrollera puls, blodtryck och syremättnad i blodet. Hur länge du stannar där beror på hur omfattande operationen har varit och vilken bedövning du har fått, men räkna med att stanna i några timmar.

Hur länge vila efter blindtarmsoperation?

Fysisk aktivitet. Var uppe och i rörelse det du orkar. Redan på operationsdagen ska du pröva att sitta upp. Målet är att du de närmaste dagarna efter operationen ska vara ur sängen, sitta i fåtölj, stå eller gå, minst sex timmar fördelat på förmiddag och eftermiddag.

Hur lång tid tar det att få börja träna efter blindtarmen?

Promenader går bra men vänta 6–8 veckor med tunga lyft och intensiv träning som t. ex. spinning, ridning, gymnastik eller gymträning med bukpress. Vi rekommenderar att man väntar med samliv, avstår från tamponganvändning och bad ca 4 veckor efter operation.

Share this post