Trendig

Vad ar Fettreducerad kost?

Vad är Fettreducerad kost?

Fettreducerad kost är avsedd för patienter med Crohns sjukdom, andra sjukdomar eller skador i mag-tarmkanalen där fett i maten kan ge upphov till besvär och problem med diarréer. För att minska besvären som fett kan ge behöver man minska på matens fettinnehåll till ca 40 g fett per dag.

Hur omvandlas näringsrekommendationer till kostråd?

Näringsrekommendationerna baseras på data om behov och hälsoeffekter av näringsämnen. Kostråden är som en översättning av näringsrekommendationerna till faktiska matvanor och portioner, och visar hur man kan äta för att få i sig tillräckligt med makronutrienter och mikronutrienter.

Hur många gram är en portion mat?

Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig. En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc. utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.

Hur stor del av vårt dagliga energiintag bör enligt NNR komma från fett?

Behov av näringsämnen

Näringsämne Friska Risk för undernäring/undernäring
Fett 25-40 energiprocent Förhöjt, ibland över 40 energiprocen
Kolhydrater 45-60 energiprocent Lägre, ibland under 45 energiprocent
-socker Max 10 energiprocent Kan ökas
-fiber Minst 25-35g/dag Kan minskas

Vilket år kom tallriksmodellen?

Tallriksmodellen togs fram av Scan på 70-talet och togs upp av Livsmedelsverket 1992. Det är den tallriken som många idag förknippar med Livsmedelsverkets kostråd, och det är på den som ett salladsblad eller en potatis plockas bort eller tillkommer. Men historien bakom de officiella kostråden börjar långt tidigare.

Hur jagade man på bronsåldern?

På Huseby Klev fanns fina fiskeredskap som metkrokar och harpuner av ben. Små flintspetsar (mikroliter) satt fast på spjut och pilar som man jagade med. Andra föremål som man kunde behöva för att till exempel gräva, hugga, bygga eller tillverka till exempel kläder med fick man också göra själv.

Share this post