Ny

Finns Salmbar bara pa Gotland?

Finns Salmbär bara på Gotland?

Salmbär är bäret som bara finns på Gotland, hittar man det på fastlandet så heter det Blåhallon Rubus caesium.

Hur ser en Björnbärsbuske ut?

Björnbärsbuskar växer vilt i södra och mellersta Sverige. Skotten blir drygt en meter långa och har kraftiga taggar. Bären är blå- eller rödsvarta och de flesta sorter mognar inte förrän i september och oktober.

Var finns salmbär?

Blåhallon återfinns mest vid kusterna och hittas ofta nära våra stränder. Bären är vanligen små och förekommer sällan i några större mängder. På Gotland kallas de ofta för salmbär och där har man också skapat en rätt vilken består av saffranspannkaka och salmbärssylt.

Var kan jag köpa Salmbärssylt?

Krusmyntagården har en stor butik fylld av kryddblandningar, gotländska livsmedel med bland annat salmbärssylt, dressing, honung, senap och mycket mera. I Krusmyntagårdens webbshop kan man köpa kryddor, örter och presenter året runt.

Hur tar man hand om Björnbärsbuske?

Så sköter du björnbär Fortsätt vattna dina björnbär om sommaren blir torr. Bind upp din björnbärsbuske mot spaljén på våren. När skörden är avslutad skär du bort de gamla skotten, så att all kraft går till de nya som ska bära björnbär nästa sommar.

Vilka fördelar med björnbär?

Andra fördelar med björnbär 1 De hjälper kroppen att hålla sig återfuktad. 2 De fungerar som laxermedel. 3 De främjar hjärnans funktion. 4 De reglerar kolesterolet.

Hur beskärs björnbär?

Beskärning av björnbär. Plantan beskärs första gången när den har planterats. Klipp då bort döda eller fula grenar och beskär ner övriga grenar till ca 50 cm höjd. På hösten skär man tillbaka de grenar som givit skörd ända ner till marken för ge kraft till nya grenar att utvecklas till nästa års skörd.

Hur gör du förökning av björnbär?

Björnbär är enklast att föröka med avläggare. Enklast repar du då lite på ytan av grenen vid en förgrening och lägger ner den delen mot bar jord eller i en kruka fylld med fuktighetshållande jord och sand. Fäst grenen ordentligt genom att lägga på en sten eller med en böjd ståltråd som håller kvar grenen stadigt mot jorden.

Share this post