Ny

Varfor ska man valja de nyttiga fetterna?

Varför ska man välja de nyttiga fetterna?

Fetterna förser oss också med livsnödvändiga, så kallade essentiella, fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Vad är omättade fetter för dig?

Omättade fetter är bra för dig. De gör att du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För att bränna fett måste du också äta fett (dock inte extremvägen). De personer som äter mer omättat fett av sin dagliga dos fett bränner mer än de som äter samma dos mättat fett. Olivolja innehåller omättat fett.

Vad innehåller mättade fetter?

Det är i och för sig inte nödvändigt att undvika mättade fetter helt eftersom mättat fett ger energi till kroppen, men det är väldigt bra att begränsa mängden. Exempel på livsmedel som innehåller mättade fetter: Grädde och glass. Fet mjölk, fil, och creme fraiche. Smör.

Vad är skillnaden mellan mättat och omättat fett?

Skillnaden mellan mättat och omättat fett är vilka fettsyror de är sammansatta av och hur de påverkar våra kroppar. Mättat fett i för stora mängder kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar medan omättat fett hjälper kroppen att ta upp vissa vitaminer och reparerar kroppens celler.

Vad är mättat fett och fleromättat fett totalt?

Mättat fett Enkelomättat fett Fleromättat fett Fett totalt Ost 17 % fett 11 4 <0,5 17 Ost 28 % fett 18 6 <0,5 28 Ost 38 % fett 25 9 <0,5 38 Räknar man ihop siffrorna för mättat, enkelomättat och fleromättat fett blir totalsiffran lite lägre än siffran för fett totalt. Det beror på att fett inte bara består av fettsyror, utan också

Vad innehåller fettet i maten?

En del av fettet i maten kommer från olja, smör och margarin, men vi får också mycket fett från mejeriprodukter, kött, chark, fisk och andra livsmedel, som till exempel bakverk, pizza, paj och piroger. Alla dessa livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.

Share this post