Allmänning

Far mitt barn svenskt medborgarskap?

Får mitt barn svenskt medborgarskap?

Ett barn till en svensk far och en utländsk mor blir alltid svensk medborgare om barnet föds i Sverige. Är pappan gift med mamman får barnet svenskt medborgarskap vid födelsen oavsett var i världen barnet föds.

Kan jag hämta min mamma till Sverige?

Om du är medborgare i ett land utanför EU och vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver du uppehållstillstånd. Du kan i undantagsfall få uppehållstillstånd för att flytta till en familjemedlem i Sverige som inte är eller ska bli din make, maka, sambo.

När har man rätt till svenskt medborgarskap?

I regel ska du ha varit bosatt i Sverige under sammanhängande fem år. Om du får räkna all tid i Sverige som hemvisttid beror på varför du bosatt dig här och vilket tillstånd du haft under tiden. Huvudregeln är att tiden med uppehållstillstånd som leder till ett permanent uppehållstillstånd räknas som hemvisttid.

Hur man ansöker om svenskt medborgarskap för barn?

Om du inte kan ansöka på webben fyller du i blanketten Ansökan om svenskt medborgarskap för barn under 18 år, 317011. Båda vårdnadshavarna ska skriva under blanketten. Om en person är ensam vårdnadshavare räcker det med den personens underskrift. Har barnet fyllt 12 år ska också barnet själv skriva under ansökan.

Vad krävs för att hämta någon till Sverige?

Det krävs 1) att personen som ska komma hit kan styrka sin identitet, detta görs genom giltigt pass eller annat liknande. 2) anknytningspersonen i Sverige ska kunna försörja den personen (5 kap. 3 b § utlänningslagen). Det innebär att båda ska ha en bostad i tillräcklig storlek samt kunna leva i en bra standard.

Vilka rättigheter har man som svensk medborgare?

Fördelar med svenskt medborgarskap Bara svenska medborgare har en absolut rätt att bo och arbeta här i landet och bara svenska medborgare har rösträtt till riksdagsvalen. Bara svenska medborgare kan bli invalda i riksdagen. Bara svenska medborgare kan bli poliser eller yrkesmilitärer.

Share this post