Rekommendationer

Vad ar skillnaden pa kolhydrater och sockerarter?

Vad är skillnaden på kolhydrater och sockerarter?

Kolhydraterna i maten består av sockerarter, oligosackarider och polysackarider. Sockerarter används som en sammanfattande benämning på mono- och disackarider. De kommer i stort sett bara från växtriket. Men det finns enstaka kolhydrater även från djurriket, till exempel mjölksocker, alltså laktos.

Vad är kolhydrater samlingsnamn för?

Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi.

Vad är Fruktooligosackarider?

FOS står för fruktooligosackarider. Detta är kostfibrer som är består av polysackarider (långa kedjor av kolhydrater) och som har en positiv effekt på tarmfloran. FOS är växtbaserade oligosackarider, som mestadels kommer från lökväxter t. ex; cikoria, purjolök och lök.

Vilken sockerart är strösocker?

Sackaros eller sukros, med trivialnamnen rörsocker och betsocker, är en sockerart som utvinns från sockerrör och sockerbetor. Sackaros är en disackarid som består av de två monosackaridresterna glukos och fruktos. Det är den sockerart som bland annat finns i strösocker, bitsocker och florsocker.

Vad är nyttiga kolhydrater?

Kolhydrater, i form av till exempel fullkornsprodukter, är däremot extra hälsosamma. Tillsammans med grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär är de exempel på nyttiga kolhydrat – källor, som bidrar med fibrer, vitaminer, mineralämnen och skyddande växtämnen, till exempel antioxidanter och andra bioaktiva ämnen.

Vilka sockerarter finns naturligt i livsmedel?

Olika sockerarter finns naturligt i till exempel frukt, bär och mjölk. Sackaros, det socker vi använder för sötning av livsmedel, består av glukos och fruktos. Sackaros ger enbart energi och saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer.

Vilka sockerarter innehåller monosackarider?

Enkla sockerarter (monosackarider) är till exempel glukos och fruktos. De monosackarider som finns i maten innehåller oftast fem eller sex kolatomer (pentoser och hexoser). Glukos, fruktos, galaktos och mannos är hexoser. Sammansatta sockerarter (disackarider) är till exempel laktos, maltos och sackaros.

Share this post