Blogga

Vad kan B12-brist orsaka?

Vad kan B12-brist orsaka?

De röda blodkropparna har som uppgift att transportera syre till alla delar av kroppen. Därmed kan B12-brist orsaka en stor mängd symtom som: Trött och orkeslös. Lättare att bli andfådd. Koncentrationssvårigheter. Yrsel.

Vad kan orsakas av för lite B12?

Olika orsaker till blodbrist på grund av för lite B12. B12-brist kan uppstå på flera sätt. Perniciös anemi. Perniciös anemi är den vanligaste orsaken till B12-brist och orsakas av en brist på proteinet IF, intrinsic factor, som bildas i magsäcken och behövs för att B12 ska tas upp i kroppen.

Kan vitamin B12 orsaka nervskador?

Om du har en stor brist på vitamin B12 kan det orsaka nervskador med symtom som: 1 försämrad känsel 2 påverkan på reflexer i vader och fotsulor 3 ostadig gång samt minnessvårigheter 4 synproblem 5 paranoia 6 depression

Varför kan B12-brist uppstå?

B12-brist kan uppstå på flera sätt. Perniciös anemi. Perniciös anemi är den vanligaste orsaken till B12-brist och orsakas av en brist på proteinet IF, intrinsic factor, som bildas i magsäcken och behövs för att B12 ska tas upp i kroppen.

Vad är symtomen av vitamin B12-brist?

Symtom av vitamin B12-brist. De vanligaste symtomen av B12-brist är på grund av blodbrist/anemi då B12 behövs för att kunna bilda röda blodkroppar. De röda blodkropparna har som uppgift att transportera syre till alla delar av kroppen. Därmed kan B12-brist orsaka en stor mängd symtom som: Trött och orkeslös. Lättare att bli andfådd.

Kan du få behandling med vitamin B12?

Du behöver få behandling med vitamin B12 om du har blodbrist på grund av för lite B12. Tabletter eller injektioner. Om du har fått diagnosen perniciös anemi får du behandling med B12 livet ut. Du kan få tabletter som du ska ta varje dag eller sprutor var tredje månad.

Vad orsakar brist på vitamin A?

Brist på vitamin A orsakar trötthet, dåligt mörkerseende, dålig hy och tandhälsa, blödande tandkött och sårbarhet för sjukdomar.

Har du B12 i kroppen?

B12 tillverkas inte i kroppen utan du får i dig det genom maten. B12 finns i mat från djurriket, främst i kött och mejeriprodukter. I den här texten kan du läsa om de vanligaste symtomen på blodbrist på grund av för lite B12. Du kan också läsa mer om när du ska söka vård och olika behandlingar.

Share this post