Ny

Varfor ar det viktigt att ha bra skolmat?

Varför är det viktigt att ha bra skolmat?

Utan näring och sömn riskerar kroppen att bli ”ett fuskbygge” med risk för ohälsa i framtiden. Det handlar om att bli mätt på rätt sätt. Att skollunchen är näringsriktig har särskild betydelse för vissa elever och är ett viktigt led i arbetet för att öka jämlikheten i hälsa.

Vad kostar skolmaten per elev?

I genomsnitt kostar en skollunch 6 500 kronor per elev och år. Det är ungefär sex procent av den totala skolkostnaden per elev. Mer än både elevhälsan (3 800 kr) och skolbiblioteken och lärverktyg (4 600 kr) kostar. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna.

Hur nyttig är skolmaten?

Studien visar att skollunchen ger de svenska skolbarnen nära eller över 30 procent av sitt totala energi- och näringsintag, vilket motsvarar Livsmedelsverkets råd. Däremot behöver barnen få i sig mer fibrer och fleromättat fett, medan de bör dra ner på salt och mättat fett.

Hur många kalorier i en skollunch?

Andra storlekar: 1 kopp – 264kcal, 100 g – 120kcal, mer…

Vad är dåligt med skolmaten?

I tidigare studier har det visat sig att eleverna ansåg att skolmaten smakade illa och att många elever inte åt lunch över huvudtaget. Det finns studier som påvisat att elevernas inlärnings – och koncentrationsförmåga har påverkats negativt av utebliven skollunch.

Vad tycker du om skolmaten?

Enligt våra svar gillar 60% av eleverna maten och äter den dagligen, medan 35% äter maten ibland. Bara 6% av eleverna låter bli att äta i skolan, eller äter bara sällan av skolmaten.

Hur många äter maten i skolan?

Hur många elever äter inte skolmaten?

NT:s undersökning visar att nästan hälften av eleverna i nian inte äter skolmat varje dag. Bara en fjärdedel tycker att maten är god. Enligt Lantmännens undersökning, som gjordes tidigare i år, är tre av fyra elever i Sverige nöjda med skolmaten. Undersökningen bygger på svaren från 500 svenska skolbarn mellan 7–15 år.

Share this post