Frågor

Har man ratt att vara foraldraledig utan ersattning?

Har man rätt att vara föräldraledig utan ersättning?

En medarbetare med barn under 18 månader har rätt att vara helt ledig från sitt arbete, utan krav på att ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan. En medarbetare som har adopterat har rätt att vara helt ledig från sitt arbete under ett och ett halvt år räknat från den tidpunkt då hen fick barnet i sin vård.

När ska medarbetaren förlänga sin föräldraledighet?

Hen har rätt att vara ledig under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen och sju veckor efter förlossningen. Om medarbetaren vill förlänga sin föräldraledighet, ska hen meddela dig som arbetsgivare senast två månader innan hen skulle börjat jobba.

När ska du bevilja din rätt till föräldraledighet?

Om du vill utnyttja din rätt till föräldraledighet ska du anmäla det till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller om så inte kan ske, så snart som möjligt. Arbetsgivaren behöver inte bevilja din föräldraledighet utan det räcker med att du meddelar att du ska vara föräldraledig. Det kan du förslagsvis göra genom att skriva

Vad innebär rätt till föräldraledighet?

Föräldraledighet innebär tjänstledighet enligt föräldraledighetslagen. Rätten att vara föräldraledig omfattar alla arbetstagare oavsett anställningsform. Om du vill utnyttja din rätt till föräldraledighet ska du anmäla det till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller om så inte kan ske, så snart som möjligt.

Hur räknas Föräldraledighetsperioder?

Varje förälder får dela upp sin föräldraledighet på högst tre perioder per kalenderår. Man kan dock komma överens om fler perioder. Ledighet som sträcker sig över ett årsskifte hänförs till det år den påbörjades. Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum.

Vad menas med partiell föräldraledighet?

För att få partiell föräldraledighet krävs att föräldrarna förkortar sin arbetstid så att arbetstiden och lönen utgör 40–60 procent av arbetstiden och lönen för heltidsanställda. Även företagare kan vara partiellt föräldralediga, förutsatt att arbetstiden och lönen minskas på motsvarande sätt.

Hur länge kan man vara föräldraledig utan ersättning?

Fram till att barnet är 18 månader har du rätt att vara helt ledig från ditt arbete. Fram till att barnet fyller åtta år eller slutar första klass har du rätt att vara ledig om du tar ut föräldraledighet. Du har också rätt att förkorta din arbetstid med upp till en fjärdedel.

Får man vara föräldraledig från jobbet även om man inte har dagar kvar?

Om medarbetaren har ett barn under 18 månader har hen alltså rätt till hel ledighet fram till att barnet blir 18 månader. Det gäller oavsett om medarbetarens dagar med föräldrapenning är slut. Om barnet däremot är över 18 månader har föräldern bara rätt till hel ledighet om föräldern då får hel föräldrapenning.

Kan morfar vara föräldraledig?

Kan man vara farfar- eller morfarledig, på samma sätt som föräldraledig? Nej. Däremot kan far- och morföräldrar ta ut tillfällig föräldrapenning om barnet blir sjuk och de ordinarie vårdnadshavarna inte kan. 1974 var första året som även pappor kunde vara föräldralediga.

Vad är påtaglig störning?

Annat som kan utgöra en påtaglig störning kan exempelvis vara om anmälan skett med för kort varsel, önskemålet rör en felaktig period, om inget samråd skett eller om det kan medföra påtaglig störning i verksamheten.

Kan man vara föräldraledig mer än 18 månader?

Som förälder har du rätt till hel ledighet (med eller utan föräldrapenning) till dess barnet blivit 18 månader. Efter det har du rätt till hel ledighet men endast under förutsättning att du då har hel föräldrapenning.

Share this post