Rekommendationer

Har en skiljedom rattskraft?

Har en skiljedom rättskraft?

I litteraturen har det ansetts att en skiljedom, åtminstone i stort sett, har rättskraft på samma sätt som en domstols dom. Det har dock ifrågasatts om inte ett skiljeförfarande har sådana särdrag att vissa undantag är motiverade (se Lars Heuman i Juridisk Tidskrift 1992-93 s 928 med hänvisningar).

https://www.youtube.com/watch?v=kcW582p8OO0

Vad är Skiljeprocess?

I en skiljeprocess är det parterna som utser varsin skiljeman och dessa två utser sedan ordföranden. Självklart lägger man då ned möda på att hitta en skiljeman som inte bara är en duktig jurist utan som förstår materialet som ska prövas.

När vinner en skiljedom laga kraft?

För att domstolen ska vara obehörig krävs dock att svarande (den som blir stämd) invänder att tvisten ska prövas i skiljedomstol. Allmän domstol, dvs tingsrätten får alltså inte på egen hand (ex officio) avvisa målet, utan det krävs en invändning.

När företag ingår avtal skriver man ofta in att eventuella tvister företagen emellan ska lösas genom skiljeförfarande?

I avtal mellan företag är det vanligt att man har ett villkor om att eventuella tvister ska lösas genom skiljeförfarande. Ett sådant villkor kallas skiljeklausul. Ett skiljeförfarande är till skillnad från ett domstolsförfarande inte en offentlig process utan en privat metod för att lösa tvister.

Hur mycket kostar ett skiljeförfarande?

Kostnaderna styrs av värdet på det omtvistade beloppet, och ersättningen till skiljemännen utgår enligt tabeller. Det finns dock en viss spännvidd i ersättning beroende på andra förutsättningar. Nedanstående kostnader grundar sig på medianersättningen till skiljemännen.

Vad finns det för för och nackdelar med att ta en tvist till skiljenämnden och när kan man gå till skiljenämnden?

Fördelar och nackdelar med skiljeförfarande Fördelar: Det kan gå snabbare än ett domstolsförfarande. Tvisten avgörs i en enda instans istället för två, eller ibland tre, som det kan handla om i domstolsförfarande. Tvisten behandlas under sekretess.

Vad är förlikningsavtal?

Förlikning och förlikningsavtal innebär att parterna i en tvist kan komma överens om hur tvisten ska lösas istället för att domstolen ska avgöra målet genom en huvudförhandling i domstol.

Share this post