Frågor

Kan man vara bade bas p och bas U?

Kan man vara både bas p och bas U?

Det är som sagt två olika roller med olika arbetsuppgifter och ansvarsområden, men de har samma föreskrifter och lagstiftning att förhålla sig till. Det finns däremot ingenting i lagstiftningen som förbjuder att BAS-P och BAS-U är samma person, vilket gör detta möjligt.

Vem kan vara bas U och bas p?

För varje byggprojekt ska byggherren utse en byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (Bas-P) och en byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet (Bas-U).

Vad är Lagbasen?

Lagbasen är navet på bygget. Den som håller ihop laget och den som sköter mycket av snacket med arbetsledningen. Pressen är hård från båda sidor att bygget ska flyta på och i förlängningen ge klirr i kassan till medarbetarna i ackordslaget.

Kan man ha flera bas p?

Det är värt att notera att det bara får finnas en BAS-P eller BAS-U åt gången i ett projekt. Vidare kan den som utses BAS-P eller BAS-U antingen vara en fysisk person, eller en juridisk person, exempelvis ett aktiebolag.

Kan man ha flera bas U?

Måste bas U finnas på plats?

Bas U behöver inte vara närvarande på byggarbetsplatsen men …. Det är viktigt att alla medarbetare vet vem som är ansvarig för arbetsmiljön och till vem de ska vända sig i olika frågor om arbetsmiljön.

Hur många aktiva Byggarbetsmiljösamordnare kan det finnas på en byggarbetsplats?

Arbetsmiljölagen slår fast att den som ansvarar för ett byggprojekt ska utse två byggarbetsmiljösamordnare. Dels BAS-P för planering och projektering, dels BAS-U för utförandefasen, alltså själva bygget.

Vad är bas-U ansvar?

Bas-U samordnar de olika entreprenörerna på byggarbetsplatsen. Om det är en monteringsfärdig byggnad eller anläggning som ska uppföras, har den som tillverkar byggnaden eller anläggningen ett arbetsmiljöansvar för både byggskedet och bruksskedet.

Vad är en bas U?

Vad är en Byggarbetsmiljösamordnare?

Byggarbetsmiljösamordnare ska vara en juridisk (ett företag) eller fysisk (en enskild person) person som förfogar över personer med utbildning, kompetens och erfarenhet för att kunna driva byggprojektets arbetsmiljöarbete.

När behövs inte Bas U?

Arbetsmiljölagen slår fast att den som ansvarar för ett byggprojekt ska utse två byggarbetsmiljösamordnare. Dels BAS-P för planering och projektering, dels BAS-U för utförandefasen, alltså själva bygget. BAS-P ska ta fram en arbetsmiljöplan och identifiera de risker som går att förutse.

När behövs bas-P bas U?

När behövs BAS-P/BAS-U? Egentligen för alla typer av byggnadsarbeten, underhåll, markarbeten, renovering, sanering och dränering. Det är alltid arbetsgivarens ansvar i grunden att se till att arbeten som erfordrar en byggarbetsmiljösamordnare har en och det är byggherren som utser samordnarna.

Vem kan vara bas p?

BAS-P är en förkortning som står för byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering. Byggherren är den som väljer vem som ska vara BAS-P i projektet. Även en juridisk person, alltså ett företag, kan vara BAS-P, men då måste byggherren utse en fysisk person som handläggare.

När behövs bas-P bas-U?

Share this post