Frågor

Har alla sammandragningar?

Har alla sammandragningar?

Du som redan fött barn känner vanligen sammandragningar tidigare och starkare än de som är gravida för första gången. Varför en del har mer sammandragningar än andra är det ingen som vet. Långvarig stress kan göra att du får mer sammandragningar. Men du kan också ha mycket sammandragningar utan att vara stressad.

Vad är sammandragning?

När du upplever sammandragningar så tror man att det är kroppens sätt att träna livmodermuskeln inför förlossningen. Sammandragningar kan upplevas obehagliga men gör oftast inte särskilt ont, och är vanligast i senare halvan av graviditeten.

Vilken vecka kan man få sammandragningar?

Livmodern har i vanliga fall sammandragningar cirka 4–5 gånger i dygnet redan från och med graviditetsvecka 28–30. Hos vissa börjar sammandragningarna till och med tidigare. Frekvensen för sammandragningarna är inget tecken på risk för en för tidig förlossning. Smärtfria sammandragningar är vanligen ofarliga.

Kan man vara sjukskriven om man har sammandragningar?

Vid lindriga sammandragningar är arbetsförmågan vanligen inte nedsatt. Vid medelsvår smärtintensitet, måttlig frekvens av sammandragningarna och vid måttlig till tung fysisk eller psykisk arbetsbelastning kan arbetsförmågan vara nedsatt. Överväg partiell sjukskrivning fram till förlossningen.

När ska man ringa förlossningen vid sammandragningar?

Om du har smärtsamma värkar som kommer med regelbundet intervall (två till fem värkar inom tio minuter) så ring oss.

Hur vet man om man har förvärkar?

”Alla kvinnor har förvärkar under graviditeten. Dessa är mer eller mindre starka och olika kvinnor känner av dem mer eller mindre. Förvärkarna upplevs som att livmodern blir hård och att det pressar och trycker neråt. Trycket och pressen kan vara mycket uttalande men förvärkarna är inte förenade med ren smärta.”

Hur känns prematura sammandragningar?

Symtom på att en för tidig förlossning håller på att starta är smärtsamma sammandragningar i livmodern, blödningar eller blodslemmiga flytningar samt att fostervatten sipprar ut. Andra symtom förutom sammandragningar är smärtor i nedre magen eller nedre ryggen och en tyngdkänsla i bäckenet och slidan.

Vad krävs för att bli sjukskriven under graviditet?

För att en person ska kunna få graviditetspenning krävs normalt inget medicinskt underlag från hälso- och sjukvården. Det brukar räcka med ett intyg om graviditet. Den som är gravid kommer sedan överens med sin arbetsgivare och Försäkringskassan om vad som gäller.

Kan man bli sjukskriven av barnmorskan?

Ibland kan graviditesrelaterade besvär berättiga till sjukpenning om kvinnans arbetsuppgifter är av en sådan karaktär att hennes arbetsförmåga är nedsatt med minst 25 % och omplacering ej är möjlig, i första hand deltidssjukskrivning. Sjukskrivning på denna indikation påbörjas ej efter v 36.

När kan man ringa till förlossningen?

När värkarbetet är regelbundet med 5-10 minuter mellan värkarna är det dags att ringa till den förlossningsavdelning ni önskar föda på. När det är 3-5 minuter mellan värkarna är det dags att åka in till förlossningsavdelningen.

Share this post