Frågor

Vem har gjort Pinocchio?

Vem har gjort Pinocchio?

Pinocchio (uttal: [pi’nɔk:jo]) är en italiensk litterär figur i en sagobok av Carlo Collodi. Berättelsen publicerades 1881–83 som Le avventure di Pinocchio (i svensk översättning som Pinocchios äventyr).

När kom Pinocchio till Borås?

Fredagen den 16 maj var dagen då Pinocchio kom till Borås. Aldrig har väl en debatt, som den som rasade kring sagofiguren, varit så hätsk, så präglad av oförståelse för motståndarnas argument, som debatten om Pinocchiostatyn av Jim Dine.

Var står Pinocchio statyn?

Walking to Borås[redigera | redigera wikitext] Walking to Borås är en skulptur av Jim Dine i Borås. Walking to Borås, också kallad Pinocchio efter den italienska litterära figuren Pinocchio, är gjuten i brons och nio meter hög. Den är placerad i cirkulationsplatsen i södra ändan av Allégatan.

I vilken stad står statyn av Pinocchio?

Åratal av konstbråk är till ända. Pinocchio är på plats i Borås och räcker lång näsa åt sina belackare. Den nio meter höga, sju ton tunga och på orten livligt omdebatterade skulpturen av konstnären Jim Dine anlände som byggsats på tisdagen. På fredag blir det invigning.

Hur grundades Borås?

Borås grundades av kung Gustav II Adolf år 1621. Starten till Borås var handelsverksamhet. På 1500-talet fanns här bönder som drygade ut försörjningen genom att sälja sitt hantverk. De vandrade över stora delar av landet och sålde sina varor.

Vilken stad står Pinocchio staty?

Pinocchio i Borås svd.se Konstverk: En nio meter hög och sju ton tung skulptur i brons av italienska sagofiguren Pinocchio. Transporterad i delar landvägen från gjuteriet i Walla Walla i Washington till USA:s östkust, därifrån sjövägen till Göteborgs hamn. Monteras i dagarna i Borås. Plats: Allégatan i Borås.

Varför står Pinocchio i Borås?

Den privata donatorn som ville finansiera Pinocchio ställde mycket specifika krav på placering och att det skulle vara just Jim Dines skulptur och inget annat. Och offentlig konst ska inte skänkas med tillhörande villkor. Offentlig konst ska prövas av konstnärligt kompetenta krafter.

Har sin Pinocchiostaty?

Borås får sin Pinocchiostaty. På torsdagskvällen röstade kommunfullmäktige ja till den 8,5 meter höga bronsstatyn efter en fyra timmar lång debatt. Frågan om statyns vara eller inte vara i Borås har delat staden i två läger.

Vem gav Borås stadsprivilegier?

1621 fick Borås stadsprivilegier av Gustav II Adolf och 1622 besökte han staden i egen hög person.

Vad är Borås känt för?

En stad med stora visioner som vågar ta för sig. Här samlas kreativitet, innovativ design, street art, e-handel och världsledande forskning inom textil. Men här finns också en storslagen natur, idrottsupplevelser i toppklass och ett rikt utbud av butiker och restauranger.

Share this post