Rekommendationer

Vad ar skillnaden mellan druvsocker och fruktsocker?

Vad är skillnaden mellan druvsocker och fruktsocker?

Glukos – Glukos kallas även druvsocker. När man talar om blodsocker menar man egentligen glukos i blodet. Fruktos – Fruktos kallas även fruktsocker. Söta frukter innehåller mycket fruktos.

Vad händer i kroppen när man äter druvsocker?

Glukostillskott ger dig snabb energi och är ett rekommenderat medel i samband med blodsockerfall om du lider av diabetes. Druvsocker absorberas snabbt upp i kroppen när sockret inte behövs brytas ner och går därför direkt in i blodet och ger energi.

Vad är glukos och druvsocker?

Glukos är också en byggsten i polysackariderna stärkelse, cellulosa och glykogen. Beteckningen druvsocker kommer av att den förekommer i vindruvor, där den dock inte är den enda sockerarten. Druvsocker skapas genom fotosyntes. Glukos är den i särklass vanligaste monosackariden i allt liv.

Vad är P-glukosresultat under 4 mmol/l?

P-Glukosresultat under 4 mmol/L brukar tolkas som lägre än normalt. Låga värden beror oftast på att du har diabetes och har tagit för mycket av det läkemedel som sänker blodsockret.

Vad är ett glukosprov?

Ett glukosprov ingår bland de prover som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Det görs framför allt för att se om du har diabetes. I vanligt tal säger man ofta att man kontrollerar blodsockret. Personer med diabetes brukar själva mäta P-Glukos regelbundet särskilt om de har typ 1-diabetes.

Vad är referensintervallet för p-glukos?

Referensintervallet får man genom att väga samman P-Glukos-resultatet från en stor grupp friska personers fasteprov. Referensintervallet för fastevärden för P-Glukos anges ofta till 4,0 till 6,0 mmol/L. Det brukar anges som fP-Glukos. Om du inte har fastat kan det vara normalt med värden upp till 8,7 mmol/L.

Share this post