Rekommendationer

Hur uppstar en muskelsammandragning?

Hur uppstår en muskelsammandragning?

Från hjärnan skickas elek- triska signaler till ryggmärgen där så kallade motoriska nervceller kontaktas. När dessa aktiveras skickar de ut elektriska signaler till muskulaturen som får den att dra ihop sig (kontraheras).

Vad händer när en muskel Kontraherar?

1. Nervcellens axon: När en kontrakVon ska ske av en muskel skickas det nervimpulser från hjärnan via nervcellernas axoner ut Vll alla muskelceller som ska kontraheras. 2. Motorändpla a: Kontaktpunkten mellan eE axon och en muskelfiber kallas för en motorändplaEa (fungerar som en synaps).

Hur är skelettets muskler uppbyggda?

Skelettmuskelceller består av flera celler som har växt ihop. Varje cell innehåller därför flera cellkärnor. Muskelcellerna ligger i buntar som hålls ihop av bindväv. Flera buntar bildar tillsammans en muskel.

Kontraktionen kräver energi i form av ATP (adenosintrifosfat). Genom en process som kallas korsbryggecykeln kan sedan aktin och myosin ”klättra” på varandra och på så sätt få sarkomeren (och därmed hela muskeln) att dras ihop. Kontraktionen kan antingen vara isometrisk eller isotonisk.

Vad är isometrisk styrka?

Isometriskt träning benämns av de flesta som statisk träning. Principen går ut på att med sin styrka motstå en rörelse av antingen ett yttre objekt såsom en hantel eller annat motstånd eller helt enkelt gravitation. De mest kända övningarna inom isometrisk träning är plankan och jägarvila.

Vad är skillnaden på dynamisk och statisk styrka?

När muskler arbetar men ingen rörelse sker så kallar man detta för statisk träning. Sker det däremot en rörelse när musklerna arbetar så kallas det för dynamisk träning (Thomeé, Augustsson, Wernbom, Augustson & Karlsson, 2008).

Vad är statisk styrka bra för?

Varför är statisk träning bra?

  • Statisk träning ger kroppskontroll.
  • Statisk träning kan leda till ökad bentäthet och således verka för att förebygga osteoporos.
  • De flesta statiska övningar kan göras utan redskap och är därför lätt att göra när och där det passar just dig.

Vad tränar Jägarställning?

Jägarvila är en statisk övning som innebär att du sitter med benen i 90 grader mot en vägg. Du tränar primärt musklerna i framsida lår i denna övning, men även rumpa och vader. Det krävs ingen utrustning utöver en vägg.

Share this post